Centret ska ligga i centrala London. Foto: TT

London får internationellt filmcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska filminstitutet, BFI, planerar att bygga ett internationellt centrum för film, tv och rörliga bilder.

Brittiska filminstitutet avslöjar att de planerar att bygga ett stort internationellt filmcentrum. Centret, som enligt förhoppningarna ska stå klart år 2022 kommer att ligga vid floden Themsens södra sida i centrala London, blir också ny hemivisit för Londons filmfestival. Det skriver Variety.

Tillgång till världens största filmarkiv

Centret kommer att fokusera på utbildning och forskning och erbjuda fri tillgång till världens största filmarkiv. Den nya byggnaden kommer att omfatta tre biosalonger och ett större galleri för utställningar dedikerat till brittisk kreativitet som lär ut nya tekniker inom animation och visuella effekter.

”Brittisk film och brittiska filmskapare förtjänar verkligen en plats som uttrycker vår optimism, självförtroende och spänning inför landets ledande roll som framtidens tv- och filmskapare på nationell och internationell nivå”, säger BFI:s vd Amanda Nevill i ett pressmeddelande.

Projektet väntas kosta mellan 87 och 130 miljoner pund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.