Foto: Scanpix

”Allt kroppsarbete blir tyngre med åldern”

Uppdaterad
Publicerad

”Magic Mike” får Kristoffer Viita att överväga karriärsbyte.

Manskroppen brukar skildras på film som i resten av samhället: funktionell snarare än estetisk. Alla vet att straffet för att klä av sig antingen leder till komiskt förlöjligande eller till nollning (ett skolexempel är när John Rambo tvingades ta av sig tröjan under förnedrande omständigheter i början av ”First Blood”).

 ”Magic Mike” gör kanske ingen revolution i att utforska manskroppens begränsningar även om den är underhållande nog för mig att överväga en karriär som strippa. Men Stephen Soderbergh skrapar ändå på ytan med en skildring av tre generationer män i gråzonen mellan arbete och sex.

Ibland är det verkligen ett slit.

Mike (Channing Tatum) är dragplåster på klubben Xquisite, oftast fullproppad av fnittriga möhippor aspackade på shots. Han är 30 bast och börjar tröttna på sin förlängda adolescens. Hans äldre kollegor får ryggskott av att lyfta tunga damer eller svimmar av (vad vi gissar är) doping. Som med allt kroppsarbete blir det tyngre med åldern.

När 19-årige collegeavhopparen Adam (Alex Pettyfer) dyker upp av en slump måste Mike visa honom hur allt går till. ”Vi borde bli bästa kompisar” säger Adam, men Mike försöker ro iland sin långsiktiga plan att spara ihop g-string-skrynkliga sedlar till en business – där han kan leva ut sin konstnärliga sida som möbeldesigner. Och det låter kanske töntigt, men nu ett löfte: ni kommer bli kära i Magic Mike och hoppas att han får det där lånet som banken vägrar godkänna. Det blir i alla fall Brooke (Cody Horn), Adams syster som är sympatisk, men har lite för sunda värderingar för att bli en riktigt mänsklig karaktär. 

Handlingen har inspirerats av huvudrollsinnehavaren Channing Tatums egen bakgrund som 19-årig strippa i Florida, innan han blev skådespelare via dansfilmen ”Step up”. Därför blir det också roligare att han spelar en lite motvillig storebrorsa till unga killen som älskar världen av kvinnor, pengar och en good time.

Strippklubbsägaren Dallas (Matthew McConaughey) är ex-strippan som inte vill växa upp. I filmens öppningsmonolog ser han sig omkring i klubben innan showen startar. ”lagen säger att ni inte får röra” säger han med ett lika diaboliskt som påklistrat leende ”men jag ser en massa lagbrytare här inne och ingen polis här ikväll”. Ett skådespel han senare fulländar i ett kort comeback-nummer som avslutas med Dallas skinkor över hela bioduken.

Hur ofta får man se en mansröv i närbild i en mainstream-film från Hollywood? Aldrig, och bara det är värt tre tummar upp.

Magic Mike

Betyg: 3

Regi: Stephen Soderberg

Skådespelare: Channing Tatum, Matthew McConaughey, Olivia Munn, Alex Pettyfer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.