Malin Levanon drömmer om att slåss

Uppdaterad
Publicerad

I januari belönades hon med en Guldbagge. På Berlins filmfestival har Malin Levanon chans att vinna ännu ett pris i skådespelarkategorin. Med Kulturnyheterna pratar hon om Berghain, att offra tänder för konsten, Lars von Trier och drömmen om att få slåss på film.

På söndag åker Malin Levanon till Berlin. Där har hon chans att som enda svensk vinna pris som bästa skådespelare i kategorin Nordic Lights Award. Det går bra nu.

– Jag är en vinnarskalle. Jag går ju all in, vad jag än gör, säger hon.

Malin Levanon har tillbringat en hel del tid i Berlin, och har bland annat beviljats audiens på den berömda nattklubben Berghain av dess notoriske och ansiktstatuerade dörrvakt Sven.

– Jag älskar elektronisk musik fast Berghain som klubb va mycket bättre för 10 år sen, nu lever klubben mest på myten... Fast det kanske också är jag som “been there-done-that...”

– Det är ju en ära att ens vara nominerad. Och visst är det kul om jag vinner... Men jag ser mest fram emot äventyret, var allt det här kan tänkas föra en.

Tänder som klassmarkör

2015 var ett hektiskt år. Inspelning av nya filmen ”6A”, premiär av ”Flocken” och inte minst rollen som tjackpundaren Minna i ”Tjuvheder”. En prestation som resulterade i en Guldbagge. Och en halv tand.

– Jag uppsökte en tandläkare som borrade av den. När du sätter en avslagen tand på Minna så redovisar du på en gång vilken social status hon kommer ifrån. Vi ser det på tänderna nu för tiden väldigt tydligt. Jag kunde göra det, alltså gjorde jag det, säger hon.

Konstnärlig kompromisslöshet

Hon har en kompromisslös hållning till skådespeleriet. Det kanske är därför det publika genombrottet har dröjt. Hon har fram tills nu varit lite utav en doldis. Det var 16 år sedan hon medverkade i sin första film, men det är först på senare tid äran och berömmelsen har kommit.

– Jag tror att det tar längre tid om man har integritet. Det är som att folk bara: var har du varit? Jo, men jag har gjort jättemycket saker. Konstnärliga, intressanta grejer, fast det kanske inte kommer ut till den breda massan. Det har verkligen inte varit min strävan att bli känd, säger hon.

Spelar yogalärare

Förutom att tävla i Nordic Lights Award har en ny film premiär. I ”6A”, en ensemblefilm om ett föräldramöte, spelar Malin Levanon mamman till en flicka som blir mobbad.

– Hon är yogalärare, renlevnadsmänniska. Rätt annorlunda karaktär från Minna i ”Tjuvheder”. Jag känner att jag kan connecta ganska bra med den grejen. Det är den roll som ligger närmast mig, hur jag lever själv.

Som yogalärare?

– Jag skulle kunna vara det om jag inte var skådespelare. Eller jag vet inte. Näe. Det skulle jag inte vara. Usch vad tråkigt. Men jag gillar yoga och jag gillar träning.

För den nya rollen behövde hon inte offra en tand. Men likväl har hon investerat delar av sig själv.

– Jag gick in i mina egna rädslor som förälder. Du kan känna skuld, om du är borta för mycket. Det finns en otillräcklighetskänsla hos de flesta som har barn, säger hon.

Vi har klämt in intervjun i en paus. Malin Levanon har egentligen matlagningspass på sitt barns föräldrakooperativ i dag, och ska snart skynda sig tillbaka för att steka våfflor.

Vill jobba med Lars von Trier

Vilka projekt som väntar härnäst är hon lite förtegen om. Men hon har fått en hel del erbjudanden.

Har du någon drömroll?

– Jag har människor jag vill jobba med snarare än att det är den här rollen jag vill spela. Det finns ju jättemånga begåvade som man vill in och nosa på och skrapa lite på. Jamen Gud, von Trier till exempel. Skulle man jobba med honom spelar det ingen roll vad man spelar, säger hon.

Bra på att slåss

Hon har också en annan dröm.

– Jag skulle jättegärna vilja spela någon fightingroll, då skulle jag ha en legitim anledning att träna så mycket thaiboxning som jag skulle vilja egentligen. Eller, det är ju inte bara därför, men det hade varit roligt för jag vet att jag skulle göra det bra.

En thaiboxningsfilm av von Trier?

– Ja, det hade varit kul, haha, säger Malin Levanon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.