”Män behöver män som förebilder”

Uppdaterad
Publicerad

Bechdeltestet fyller 30 år, någonting som uppmärksammas med en internationell filmhelg. Under helgen delas utmärkelsen A-stämpeln ut till personer som stärkt kvinnliga berättelser och perspektiv, en utmärkelse som i år går till tre män.

Filmhelgen pågår i tio olika länder och på ett tjugotal platser i Sverige. Ellen Tejle är biografchef på Bio Rio i Stockholm och sitter i styrelsen i föreningen WIFT, Women in Film and Television, som arrangerar filmhelgen.

– Vi behöver synliggöra, medvetandegöra och uppmuntra till förändring för fler kvinnor i film och tv. Då gör vi en uppmärksamhetshelg med fokus på att hylla och plocka fram en massa fina förebilder.

Ojämlik fördelning

Bechdeltestet, eller Bechdel-Wallace testet som skaparen bakom kriteriet önskar att det kallas, går ut på att en film ska innehålla två kvinnliga karaktärer, som talar med varandra, om något annat än män. Något som en förvånansvärt stor mängd filmer inte klarar.

– Nästan 70 procent av alla talroller går till män, oavsett genre, och det är samma siffror som på 40-talet, säger Ellen Tejle.

En attitydförändring

Under 2013 lanserades A-märkt film, en märkning av filmer som klarar Bechdel-Wallace testet. Märkningen fick snabbt spridning och uppmärksammades över biografer och filmfestivaler över hela världen. Samtidigt som märkningen hyllades, kritiserades även märkningen, då den ansågs sakna kriterier för att bedöma filmens kvalité.

Ellen Tejle tycker hon ser en förändring efter införandet av A-märkningen. Framför allt genom attityden till ojämställdheten i filmbranschen, både hos publiken, men även hos filmskaparna själva: många regissörer och manusförfattare har börjat ifrågasätta casting och kön på sina karaktärer.

– Det är precis den typer av funderingar som vill att filmbranschen ska få. Ofta handlar det inte om att man inte gillar kvinnor utan att man gör det man alltid gjort, säger hon.

Utmärkelse till tre män

Under lördagen delas utmärkningen A-stämpeln ut till personer som har verkat för att synliggöra kvinnor på film. Utmärkelsen går i år till Lukas Moodysson, Benny Andersson och Roger Wilson.

Varför tre män?

– I tre år har vi enbart lyft fram kvinnor när vi jobbar med A-märkt. Men på den här tillställningen ger vi det medvetet till tre män.

Enligt Ellen Tejle är utmärkelsen en uppmuntran till människor som genom sitt arbete uppmärksammar att fler perspektiv får synas i svensk kultur, och tycker att det behövs fler manliga förebilder.

– Det finns personer som fortfarande tycker att vi bara ska uppmärksamma kvinnor, men för att förändra strukturen måste de som har mest makt och är en del av lösningen uppmärksammas, säger Ellen Tejle och fortsätter:

– Män behöver män som förebilder. I år får de här tre pris, för att de ger plats åt andra än mäns historia att berättas.

Internationell spridning

I Sverige kommer filmhelgen att uppmärksammas på flera håll. I Göteborg kommer en diskussion mellan Gudrun Schyman och skådespelerskan Andrea Edwards att hållas, och i Lidköping släpps en karta över betydelsefulla kvinnors avtryck på staden.

A-märkningen uppmärksammas även internationellt. I Toronto hålls bland annat paneldiskussioner med filmskapare och skådespelare om kvinnor på film, och i Rumänien lanseras A-märkningen för första gången. Under helgen visas A-märkta filmer på Franska institutet i Bukarest, tillsammans med information och bakgrund till märkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.