Andrew Sachs och John Cleese som Manuel och Basil Fawlty i ”Pang i bygget”. Foto: TT

Manuel i ”Pang i bygget” död

Uppdaterad
Publicerad

Andrew Sachs blev känd i hela världen som servitör på John Cleeses knasiga pensionat i den klassiska komediserien ”Pang i bygget”.

Andrew Sachs roll som Manuel i BBC:s klassiska komediserie gjorde honom känd i nästan hela världen på 70-talet.

Han dog för en vecka sedan och begravdes igår, skriver BBC.

Han hade inte särskilt många fler repliker än ”Que?”, Si” och ”I know nothing” men han levererade dem på ett sätt som gick genom rutan på 70- och 80-talen.

Serien gjordes bara i två säsonger som premiärsändes i Storbritannien 1975 och 1979. Men de tolv avsnitten har repriserats flitigt genom åren.

Komisk talang

John Cleese, som både skrev serien – tillsammans med Connie Booth – och spelade huvudrollen som Basil Fawlty, skrev på Twitter i natt att Sachs var en fin och snäll man med oerhörd komisk timing i sitt skådespeleri.

Andrew Sahchs föddes 1930 i Berlin. Mamman var judisk och pappan katolik och familjen flydde till England 1938.

Han har jobbat som skådespelare sen 50-talet. Både på scen och framför kameran i ett flertal brittiska tv-serier. Bland annat i långköraren Coronation Street. Men det är utan tvekan för rollen som Manuel han kommer bli ihågkommen.

Andrew Sachs blev 86 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.