Medvind för svenska skådisar

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kan Alicia Vikander kamma hem två Golden globe-priser.

Lever svenska skådespelare i en Hollywoodsk guldålder?

Pia Lundberg, chef för Svenska filminstitutets internationella avdelning, tror det.

Golden globes, BAFTAs och hopp om Oscarsgalan.

Just nu förkroppsligar Alicia Vikander internationell framgång. I medieropet efterträder hon namn som Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Rebecca Ferguson och Alexander Skarsgård, men är modern-historiskt ensam om att uppmärksammas för rollprestationer med några av film- och tv-världens med prestigefyllda priser.

”Blir kontaktade ofta”

Bra går det även för svenska regissörer, med bland andra bröderna Alfredsson och Daniel Espinosa som uppmärksammas på andra sidan Atlanten.

Pia Lundberg, chef för Svenska filminstitutets internationella avdelning med uppdrag att lansera svensk film internationellt, ser ett ökat intresse för svenska skådespelare utomlands. Inte minst bland amerikanska filmagenter.

– Vi blir kontaktade ofta. Och när man pratar med amerikaner är de noga med att framhålla, vad gäller svenska skådespelare att de är väldigt bra att jobba med, säger hon.

”Är pålitliga”

Det goda ryktet gör att svenska skådespelare har vind i seglen.

– De är pålitliga, kommer i tid och kan sina repliker. De har inga divalater. De har ett väldigt gott rykte, säger Pia Lundberg.

”Effekt av globaliseringen”

Men Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin tror att ”svenskvågen” bör tas med en nypa salt.

Det handlar snarare om effekten av en öppnare värld. Även inom filmindustrin.

– Det kan man se som en positiv effekt av globaliseringen. Sedan tror jag att utlandets vurm för ”nordic noir” har spillt över på svenska skådespelare och regissörer. På så sätt är Skandinavien kanske extra hett nu, säger han.

Se intervjun med regissören Lisa Langseth, SFI:s Pia Lundberg och Kulturnyheternas Fredrik Sahlin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.