Avklätt i DR. Foto: DR

Mer naket i dansk public service

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt samhällsprogram vill DR väcka debatt om materialism genom att blottlägga ungdomar – bokstavligt talat.

Under våren 2013 satt den danska tv-profilen Thomas Blachmann i en mörk studio och intervjuade en manlig gäst som satt bredvid honom. Under tiden vilade de ögonen på en naken kvinna som stod framför dem på en upplyst scen.

– Kvinnokroppen törstar efter ord. En mans ord, sa Blachmann i programmet.

Medier

Ägodelar i container

DR:s samtalsserie ”Blachmann”, som skulle vara ett samhällsprogram om relationen mellan könen, fick stor uppmärksamhet. I bland annat svensk media kritiserades den för sin objektifiering av kvinnor.

Nu har det danska public service-bolaget lanserat ett nytt samhällsprogram, ”Klædt af”. Även det innehåller ifrågasatta inslag av nakenhet.

Programidén går ut på att fyra personer i 20-årsåldern lägger alla sina ägodelar i en container – inklusive kläderna de har på sig.

Deltagarna får sedan hämta en ägodel om dagen ur containern. Under det första dygnet springer de dock omkring helt nakna på Danmarks gator. Detta för att undersöka konsumtionssamhällets konsekvenser, menar programmets skapare.

Hoppas på debatt om konsumtion

Irene Strøyer, kanalchef för DR3, vill med programmet väcka debatt om samtidens materialism.

– Vi lever i en materialistisk värld, vi konsumerar som aldrig förr och är omringade av jättemånga saker. Men vad händer när vi blir av med alla dessa ting? Kan vi leva utan dem, vad är egentligen det viktigaste, uppför vi oss annorlunda? säger hon till Berlingske.

”Nakenheten visuellt startskott”

Hon menar att nakenheten är nödvändig för att understryka en viktig poäng i programmet.

– Det är något symboliskt i att låta de medverkande börja utan något alls, inklusive tyg. Nakenheten är ett visuellt startskott, som passar i berättelsen om att börja från noll.

”Pseudointellektuell självreflektion”

Serien har redan kritiserats i Danmark. I tidningen Politiken har TV-skribenten Katrine Hornstrup Yde kallat programmets ambitioner att väcka debatt för ”pseudointellektuell självreflektion”. ”När deltagaren Khatarina inser att det är svårt att leva utan tyg, säng och madrass – är det verkligen så insiktsfullt, DR3?”

Strøyer håller dock inte med.

– Folk vill se det för att det är intressant och väcker debatt. Det kan Yde uppenbarligen inte se, men det kan tittarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet