Meryl Streep. Foto: TT

Streep: Det är trevligt att vara boss

Uppdaterad
Publicerad

”Det är trevligt att vara boss”.

Så öppnar Meryl Streep ordförandeskapet i juryn för Berlins filmfestival. Och kommenterar samtidigt vithetskritiken mot Oscarsgalan.

Trefaldigt Oscarsbelönade skådespelaren Meryl Streep är juryordförande när filmfestivalen i Berlin drar igång. Hon öppnade festivalens presskonferens med meddela sin tillfredsställelse över detta.

– Det är trevligt att vara boss, sa skådisen enligt The Hollywood reporter.

Filmfestivalen i Berlin 2016

”Inkludering är lösningen”

Juryn som ska besluta om vilka filmer och filmarbetare som tilldelas björnstatyetterna i år består av fem kvinnor och tre män. När Streep fick frågan om hur hon såg på det, och på debatten om Oscarsgalans brist på representation, med enbart vita skådespelare nominerade, svarade hon:

– Den här juryn är ett bevis på att åtminstone kvinnor är inkluderade. Vi dominerar den här juryn. Det är ovanligt i beslutsfattande organisationer.

– Det måste finnas en femtio-, femtio-representation. Jag tror att inkludering är lösningen.

”Vi är alla från Afrika”

Med ordförandeskapet hoppas Meryl Streep upptäcka filmer från andra delar av världen (än väst), och förhoppningsvis hämta hem dem för visning i USA, sa hon.

– En sak som slagit mig när jag gjort olika roller är kärnan av mänsklighet som finns i varje kultur. Vi är trots allt från Afrika allihop, ursprungligen, sa Meryl Streep.

Vinnarna från filmfestivalen i Berlin tillkännages den 21 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Berlin 2016

Mer i ämnet