Mikael Persbrandt ska medverka i Strindbergs ”Dödsdansen” som sätts upp på Maximteatern i höst. Foto: TT Bild och Maximteatern.

Mikael Persbrandt dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelarens insats på teatern i höst kan vara i fara efter narkotikabrottet.

På tisdagen dömdes skådespelaren Mikael Persbrandt för narkotikabrott, i Stockholms tingsrätt. Han ska avtjäna fem månader i fängelse, då han gjort sig skyldig till innehav av mindre mängder (tolv gram) kokain.

Stor härva

Persbrandts dom är en del av ett större mål med flera tilltalade, varav två andra personer exempelvis döms till tio års fängelse för grova narkotikabrott. Mikael Persbrandt förnekar brott.

Skådespelaren syntes senast i rollen som Beorn i Peter Jacksons storfilm om Bilbo – ”Hobbit del 2: Smaugs ödemark” och är aktuell i den danska filmen ”En sång från hjärtat” samt i en kommande Hamilton-film.

Har roll om 6 månader

Den 22 oktober – om nästan exakt ett halvår – är Mikael Persbrandt inbokad för huvudrollen Edgar i föreställningen ”Dödsdansen” på Maximteatern i Stockholm. Han ska spela mot Lena Endre och Thomas Hanzon, och gör då sitt första scenframträdande sedan 2009.

Rollen i ”Dödsdansen” är Mikael Persbrandts första på Maximteatern, där han sedan 2012 är teaterdirektör tillsammans med producenten Agneta Villman.

Villman sitter i en studio och jobbar med repetitioner under tisdagen. Hon vill inte prata med Kulturnyheterna idag, men hälsar att arbetet med ”Dödsdansen” ska fortsätta enligt planerna.

Överklagar domen

Mikael Persbrandt har överklagat domen till Svea hovrätt i dag. Det berättar hans advokat för Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.