Den japanske filmskaparen och animatören Hayao Miyazaki. Foto: Andrew Medichini AP/TT

Miyazaki gör ny långfilm

Uppdaterad
Publicerad

Den japanske filmskaparen Hayao Miyazaki jobbar på en ny långfilm. Den än så länge obetitlade filmen planeras ha premiär år 2020.

Hayao Miyazaki är bland annat känd för att ha skapat ”Spirited away” och ”Min granne Totoro”. Men efter sin senaste film ”Det blåser upp en vind”, som hade premiär 2013, meddelade den berömde filmskaparen att det var hans sista långfilm och att han skulle pensionera sig.

Hedersoscar för sitt livsverk

Efter det gjorde han ändå kortfilmen ”Boro the caterpillar” som planeras ha premiär i sommar. Och nu arbetar han alltså på en långfilm tillsammans med producenten Toshio Suzuki, rapporterar TT.

”Spirited away” vann 2003 en Oscar för bästa animerade film, och ”Det levande slottet” och ”Det blåser upp en vind” har senare varit nominerade i samma kategori. Hayao Miyazaki har också tilldelats en hedersoscar för sitt livsverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.