Mohamed Sifaoui – journalisten som kartlägger terrorn

Uppdaterad
Publicerad

Han har granskat och kartlagt Islamister i Europa i över 20 år. När han infiltrerade och dokumenterade en al-Qaida cell 2003 kom det första dödshotet – idag lever han under en fatwa från terrorister som vill se honom död.

Kulturnyheterna träffar filmaren och journalisten Mohamed Sifaoui.

Till vardags jobbar han för den franska utgåvan av Huffington Post och sammantaget har han producerat 25 dokumentärfilmer, 18 reportageböcker och skrivit manus till två serieböcker om islamistisk terrorism.

Omslagen till serieböckerna föreställer karikatyrteckningar av Usama Bin Laden och Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad.

– Böckerna är skildrade som seriestrippar som en illustratör gjort och handlar om deras liv och hur de utnyttjar Islam för egna syften, säger Mohamed Sifaoui.

Bevakas dygnet runt

Mohammed Sifaoui är själv muslim och uppväxt i Algeriet. 1999 flydde han till Frankrike efter dödshot från algeriska islamister och militären. Nu spenderar han sina dagar konstant bevakad av minst två livvakter.

Men det var 2003, när dokumentärfilmen ”My assassin brothers: How I infiltrated an Al-Qaeda cell” visades i fransk TV och där Mohamed Sifaoui spelar en islamist, som dödshoten började komma.

– De kom via Facebook, via e-post, på Twitter, på min blogg och i vanliga brev. Enligt Fatwan på arabiska ska sådana som jag enligt Koranen dödas, säger Sifaoui.

Vägrar tystas

Men trots de återkommande dödshoten och terrorattentatet mot den franska tidningen Charlie Hebdo den 7:e januari, så kände han varken någon rädsla eller tvivel att fortsätta granska islamismen.

–Jag tycker inte att vi ännu en gång ska ge efter för terrorism. När min vän Charb som dog sa ”det är inte en fråga om att vi ska ge upp denna princip även om jag skulle bli skjuten imorgon. Det är inte bara tomma ord. Det är min djupa övertygelse.”

Men även om han hävdar att han inte är rädd så har han en familj att ta hänsyn till:

– Jag har både en familj och ett familjeliv. Men låt oss säga att det är nåt som jag pratar så mycket om. Alla runt omkring mig, mina familjemedlemmar, är människor som delar mina värderingar och som stöder det jag hävdar.

Besöker Sverige

Igår var Mohammed Sifaoui på ett unikt Sverige-besök. Inbjuden för att prata om islamistisk terrorism under samtalsserien J”udisk vår – minoriteter i dialog”, arrangerat av Föreningen Judisk kultur i Sverige.

– Under mitt tal igår nämnde jag en algerisk journalist som dödades 1993. När han pratade om extremisterna sa han: ”Med de människorna är det så att om man pratar, så dör man. Om man inte pratar, så dör man. Så prata och dö.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.