Reklamaffisch för Arne Dahl-serien ”Misterioso” som visas i tysk tv. Foto: Rebecka Ljung

Morbid humor i tysk Arne Dahl-reklam

Uppdaterad
Publicerad

I Berlins tunnelbana gör en tysk tv-kanal reklam för sina Arne Dahl-thrillers. Med hjälp av en likbild.

Att svenska kriminalböcker, -filmer och -serier gör succé utomlands är ett faktum. Inte minst i Tyskland. Där sänder kanalen ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) just nu thrillers som baseras på svenska Arne Dahls romaner, varje söndag.

I helgen affischerade man för söndagens film ”Misterioso” från 2011 – en samproduktion mellan bland andra ZDF, SVT och Nordisk Film.

Filmen handlar om ett misslyckat bankrån i Avesta, som sparkar igång en våg av mord i Sverige. Berättelsen är en del av Arne Dahls (aka Jan Arnalds) romansvit om A-gruppen, och gavs ut 1999.

”Sveriges mörka sida”

På den tyska reklamaffischen syns delar av en naken kropp som flyter uppochnedvänd i en sjö. Rubriken lyder ”Kalter Schwede” – ”Kall svensk” – följt av ”Sveriges mörka sida”. Troligtvis anspelar rubriken på den tyska frasen ”alter Schwede”, som betyder ungefär ”herregud”.

Just nu sänds Arne Dahl-filmerna även i SVT, varje söndag fram till jul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.