Noomi Rapace: Svensk filmindustri är ängslig

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren säger att det finns ”ett guldläge” för svensk film i dag som både filmskapare och politiker inte tar vara på.

Noomi Rapace fick sitt stora genombrott 2009 i samband med filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium-trilogi. Strax därefter tog hon steget till Hollywood där hon bland annat medverkat i Ridley Scotts senaste Alien-film, ”Prometheus”. 

Aktuell på Göteborgs filmfestival

I helgen var hon i Göteborg för att presentera den nya filmen ”The Drop”, i regi av Michaël Roskam och med Rapace själv i den kvinnliga huvudrollen. Hon riktade då skarp kritik mot dagens svenska filmpolitik.

– Jag tycker att den svenska filmindustrin är ängslig. Jag tycker att det är ett märkligt system att man måste ha en producent som gjort ett visst antal produktioner, du måste egentligen ha kontakter och redan vara inne i systemet för att ens gå till filminstitutet och söka pengar, säger hon.

Lovande talanger nedprioriteras

Kritiken Rapace tar upp är inte ny. Kulturnyheterna rapporterade nyligen om det så kallade automatstödet, som fått utså så gott som konstant kritk sedan det infördes för två år sedan. Rapace ifrågasätter hur dagens system ska få unga, lovande talanger att komma in i branschen.

– Det är ett stiltje, de som har varit i branschen länge och sitter säkert fortsätter att göra det de alltid har gjort men de nya, med ny kraft och nya visioner, har svårare att komma in.

– Jag tycker att den ängslighet som genomsyrar mycket i Sverige, inte bara filmvärlden, är svår att jobba med och rätt oinspirerande.

Efterlyser politisk satsning

– Jag skulle vilja och önska att det fanns en större satsning från regeringen och politiker, för film har en otrolig kraft, bland annat som marknadsföring för ett land, säger Rapace och tillägger att svensk film just nu är hett eftertraktad runt om i världen.

– Så egentligen är det ett guldläge för både politiker och filmskapare i Sverige att ta vara på den här tiden vi har nu. Man borde satsa och vara stolta. Jag tror att man skulle kunna få ännu fler svenska filmer, skådespelare, regissörer och manusförfattare ut i världen men då måste man ju våga.

Se intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.