Foto: Gustaf Thörn

Nu visas Laleh-dokumentären i SVT

Uppdaterad
Publicerad

På lördag visar SVT dokumentären ”Jag är inte beredd att dö än”, som handlar om artisten Lalehs liv. Kulturnyheterna fick en intervju med henne.

Regissörerna Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm har under två år följt Laleh. De har försökt att komma henne nära och att få en inblick i hennes kreativa process. Dokumentären hade biopremiär den 28 november och nu visar SVT filmen den 31 januari.

Döden är inte bara närvarande i filmtiteln, utan också ett återkommande tema i Lalehs texter.

– Döden har alltid varit närvarande i mitt liv och jag har en enorm respekt för den, säger hon.

”Flyr det offentliga”

Du är inte en av dem som syns mest i medierna. Hur kommer det sig att du tackade ja till att vara huvudperson i den här dokumentären?

– Tanken var först att spela in ett tv-program med några konserter, men ett år in i processen kom frågan om långfilm. Då hade vi hunnit vänja oss vid kameror och tanken på film. Det var också något som slog mig när jag såg filmen, att jag hela tiden flyr det offentliga men samtidigt vill jag sjunga, prata och påverka det offentliga med min musik och vara delaktig i min samtid. Det finns en dubbelhet där som jag försöker lära mig att leva med.

Hur kändes det att se dokumentären?

– För mig blir det lite av ett dokument över några av de händelserikaste åren i mitt liv. Jag kände att jag för första gången kunde klappa mig själv på axeln och säga bra kämpat Laleh och det var nytt för mig.

Kreativ process

När vi intervjuade Fredrik Egerstrand sa han att målet med dokumentären var att ”komma in i ditt huvud” och förstå vad som händer där. Kan du berätta lite mer om hur din kreativa process och ditt musikskapande ser ut?

– Jag är så glad att filmen lyckas berätta detta bättre än jag någonsin kan förklara själv och det är jag otroligt tacksam för.

Nu på lördag visas dokumentären klockan 18.45 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.