Foto: TT

Adoptivdottern: Woody Allen förgrep sig på mig

Uppdaterad
Publicerad

Övergreppsanklagelserna mot filmregissören Woody Allen har fått nytt liv efter att New York Times publicerat ett öppet brev från adoptivdottern Dylan Farrow.

Anklagelserna om att Woody Allen begått övergrepp mot sin adoptivdotter uppmärksammades första gången för drygt 20 år sedan när Allen och Dylan Farrows mor Mia Farrow separerade. Men brevet är första gången som Dylan Farrow själv ger sin bild av vad hon menar hände när hon sju år gammal.

I brevet skriver Farrow att Woody Allen ledde henne till en ”svagt belyst, garderobsliknande vind” och senare förgrep sig på henne. Hon beskriver också hur Allen ska ha sagt att det var deras hemlighet och lovat henne resor och att hon skulle bli en stjärna i hans filmer.

Gömde sig för att slippa

Farrow skriver också att Allen så länge hon kunde minnas hade gjort saker mot henne som hon inte tyckte om och hur hon gömde sig under sängar och låste in sig i badrummet för att undvika dem.

”Jag tyckte inte om när han stoppade sin tumme i min mun. Jag tyckte inte om när jag var tvungen att gå och lägga mig med honom under täcket när han bara hade underkläder på sig. Jag tyckte inte om när han lade sitt huvud i mitt nakna knä och andades in och ut”, skriver Dylan Farrow och påpekar också att händelserna var ”så frekventa”, och ”så väl gömda från hennes mor som annars hade försvarat henne”, att hon trodde att de var normala.

Woody Allen själv har valt att inte kommentera brevet, men anklagelserna utreddes när de först kom fram i början av 90-talet och åklagare valde då att inte åtala. Allen själv har också hela tiden förnekat att han begått några övergrepp.

Debatt efter utmärkelse

Enligt The New York Times är en anledning till att brevet kommer nu att Allen nyligen hyllades med en karriärutmärkelse vid Golden Globe-galan. 78-åringen är också aktuell med en manusnominering för senaste filmen Blue Jasmine, med Cate Blanchett i huvudrollen, inför Oscarsgalan den 2 mars.

Själv dök Allen inte upp på Golden Globe, men Mia Farrow och hennes son Ronan Farrow twittrade hånfullt under galan och på sociala medier debatteras nu flitigt om sexanklagelserna innebär att man ska bojkotta Woody Allens filmer.

I brevet nämner Farrow också flera av de skådespelare som varit med i Allens filmer och uppmanar Hollywood att göra en markering.

”Tänk om det hade varit ditt barn, Cate Blanchett? Louis CK? Alec Baldwin? Om det hade varit du, Emma Stone? Eller du, Scarlett Johansson? Du kände mig när jag var en liten flicka, Diane Keaton. Har du glömt mig?”, skriver Farrow.

Cate Blanchett uttalar sig försiktigt efter att artikeln publicerats:

– Det har uppenbarligen varit en lång och smärtsam situation för familjen, och jag hoppas att de kommer till ro och finner en lösning, säger hon enligt medier i Hollywood.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.