Fler filmer som ”Snabba cash 1”, tack, säger Film i Väst, Nordisk Film och Sveriges Television. Foto: TT

Ny satsning på kommersiell kvalitetsfilm

Publicerad

Film i Väst, Nordisk Film och Sveriges Television gör gemensam sak och vill att fler ska titta mer på svensk film.

Det finns för få svenska filmer som håller hög kvalitet och lockar storpublik. Det menar Film i Väst, Nordisk Film och Sveriges Television som i dag presenterar en ny satsning.

”En vitamininjektion till svensk filmsektor”, skriver Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst, i ett pressmeddelande.

De tre aktörerna ska dela ut upp till 25 miljoner kronor till enskilda projekt. Då handlar det om filmer med budgetar på 35 till 50 miljoner, vilket är 50 procent mer än vad en genomsnittligt svensk film kostar.

”Göm inte i garderoben”

– Vi vill inte att mindre filmer ska sluta göras, men vi måste satsa på den här sorten för att inte bra filmmakare ska fly till andra länder, säger Hanne Palmquist, programbeställare på SVT Drama.

Hon nämner bland annat ”Snabba cash 1” och ”Hundraåringen” som goda exempel.

– Det här är alltså en efterlysning till produktionsbolag. Helt enkelt: Göm inte de högkvalitativa filmerna i garderoben. Vi vill se dem på bio, och framför allt hemma på våra tv-apparater, säger Hanne Palmquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.