Björn Stein, Adam Lundgren, Måns Mårlind Foto: Fredrik Sahlin

Svensk film på g

Uppdaterad
Publicerad

Skräckfilm, Göteborgs-propaganda och nya guldbyxor på pressmöte i Cannes.

Lisa Aschan, som gjorde stor (kritiker)succé 2010 med det udda maktdramat ”Apflickorna”, kör i höst igång med sitt nya projekt, en skräckfilm kallad ”Förvaret”. Den här gången är det på eget manus men mer vill regissören inte säga, när vi ses på Film i Västs pressmöte i Cannes.

Desto mer pratglad var duon bakom sommarens kommande Göteborgs-propaganda ”Känn ingen sorg” som bygger på karaktärer och låtar från Håkan Hellströms musikvärld.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein, numera även aktiva i Hollywood, berättar att de testade många olika skådespelare för huvudrollen innan de fastande för Adam Lundgren (”Torka aldrig tårar utan handskar”).

– Det är ju alltid problem när man ska hitta någon till en sån här artistroll. Antingen tar man en skådespelare och fejkar att han kan sjunga, eller så får man ta en musiker och stå ut med lite kackigt skådespel. Adam kan båda grejerna.

Håkan Hellström kommer ner till Svenska Filminstitutets 50-årsfest på måndag och ska då stå på scen, tillsammans med Adam Lundgren – som säger sig vara lite smånojig.

– Äh, lägg av, du är ju en jävel på att spela, säger Måns Mårlind.

På plats på den regntunga terrassen var även Ella Lemhagen som fortsätter att vaska guld i barnfilmsgenren.

Nu ska hon göra film av Max Lundgrens gamla roman från 1967 ”Pojken med guldbyxorna” (även tv-serie 1975), som handlar om en liten kille som får tag på ett par byxor vars fickor alltid, på ett magiskt vis, är fulla av 10-kronorsedlar.

Vilken valör som dagens byxor kommer att hysa är vid pressläggning okänt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Mer i ämnet