Oliver Stone.

Oliver Stone har startat filmdebatt i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska filmregissören kritiserar sina kinesiska kollegor för att inte ta itu med landets mörka samtidshistoria.

Oliver Stones uttalade om hur Mao Zedong skildras i kinesisk film har väckt en filmdebatt i Kina. Vid ett framträdande på filmfestivalen i Peking förra veckan beskyllde Stone filmindustrin i Kina för att inte kritisera landets tidigare ledare utan istället framställa honom som upphöjd.

– Det är dags att ni gör en film om Mao och kulturrevolutionen, sa Oliver Stone i en paneldiskussion på filmfestivalen, det skriver South China Morning Post.

Nu har han fått mothugg av den kinesiske regissören Ning Hao som sa att det alltid kommer finnas ämnen som är för känsliga för att skildra på film och undrade hur Stone skulle uppleva det om de gjorde en film om elfte september- attacken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.