Foto: Pressbild

Ordningsvakt rev biljetter på ”Straight Outta Compton”

Uppdaterad
Publicerad

SF lät en ordningsvakt knipsa biljetterna på premiären av ”Straight Outta Compton”. Nu får man kritik i sociala medier.

”Straight Outta Compton” berättar historien om den framgångsrika rapgruppen N.W.A, där bland annat Dr Dre och Ice Cube var medlemmar.

Gruppen från Compton utanför Los Angeles har sedan debutalbumet från 1988, betitlat just ”Straight Outta Compton” , varit portalfigur i gangster-rap-genren. Filmen har dragit en storpublik i USA sedan premiären där den 14 augusti.

Premiär i fredags

I fredags var det svensk premiär och SF kände sig tvingat att hyra in vaktpersonal för att knipsa biljetter.

 Det var på den utsålda premiärvisningen av filmen på Malmöbiografen Royal, som SF anlitade en ordningsvakt.

– Vi har haft lite ordningsproblem i Malmö tidigare, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio till Kulturnyheterna. Det har kommit något gäng som har tyckt att det är kul att störa och ibland har vi tvingats ringa på en ordningsvakt för att det blivit så stökigt, säger han och fortsätter:

”Kanske inte hade behövts”

– Så ibland kan det vara bättre att ha en ordningsvakt på plats redan när man släpper in och här gjorde man den bedömningen. Men nu gick ju allting bra, så det hade kanske inte behövts, men det vet man ju aldrig innan.

Om det är fler biografer som anlitat ordningsvakter vid visningen av filmen vet inte Thomas Runfors.

– Sådana beslut tas lokalt, men vi har haft ordningsvakter på plats vid andra tillfällen med andra filmer, säger han.

Kritikstorm

Tilltaget har väckt en kritikstorm i sociala medier som bland annat går ut på att SF särbehandlar biopubliken som vill se en film som handlar om hur svarta i USA, där rasism och just särbehandling hör till vardagen, behandlas.

– Det är tråkigt om man uppfattar det så, det är inte meningen, vi vill bara att alla ska känna sig välkomna och att det inte ska bli något stök under föreställningen. Då tror jag att det är en bra signal att ha en väktare på plats som hjälper till att riva biljetter.

Ovan biopublik

I en intervju med Sveriges Radios P3 Nyheter sade Thomas Runfors att ”Filmen har ju ett hiphopbudskap och är bland annat kritisk mot polisen. Vi fick information om att visningar i andra länder haft en viss typ av publik som inte betett sig som man kanske borde i salongen. En publik som kanske inte är så van vid att gå på bio”.

Varför skulle inte folk som vill se ”Straight Outta Compton” kunna bete sig som vanliga biobesökare?

– De flesta gör det, men det finns en del gäng som vill stöka, och det är vissa typer av filmer som lockar, och det fanns indikationer på att det skulle komma gäng till just den här visningen

”Snacket går på stan”

Vad då för indikationer?

– Snacket går ju på stan om vilka som ska gå och se vilka filmer.

Snacket på stan? Hur når det dig?

– Det når inte mig, det är ett lokalt beslut om man vill kalla in väktare.

Tycker du att det var ett bra beslut?

– Det kan man alltid diskutera, om det var nödvändigt eller inte, men vi tycker att det ibland kan vara nödvändigt att ha en väktare på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.