Anne Bancroft och Dustin Hoffman i Mike Nichols film ”Mandomsprovet” från 1967. Foto: TT

Oscars-vinnaren Mike Nichols död

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Mike Nichols prisades för ”Mandomsprovet” från 1967. Han är en av totalt tolv som vunnit alla stora amerikanska filmpriser – Emmy, Grammy, Oscar och Tony.

– Man brukar ju alltid säga om nyligen avlidna kulturpersonligheter att de tillhörde de riktigt stora. När det gäller Mike Nichols är det snarast en underdrift, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin efter dödsbeskedet.

”Enorm spännvidd”

– Han var en legendar till film- och teatermakare med en enorm spännvidd – från politisk satir, över lättsam komedi till smarta relationsdramer.

Mike Nichols var ett av de stora namnen under amerikansk films gyllene 60- och 70-tals-era.

Han debuterade med ”Vem är rädd för Virginia Wolf” 1967 och vann en Oscar för sin andra film året efter: ”Mandomsprovet” med Dustin Hoffman och Anne Bancroft (som båda oscarsnominerades för sina insatser i filmen).

Regisserade ”Angels in America”

Han har också klassiska filmer som ”Moment 22” och ”Köttets lust” på sin meritlista. Senare regisserade han även den hyllade tv-versionen av Tony Kushners drama ”Angels in America”.

– Och med ännu senare titlar som ”Closer” och ”Charlie Wilson's War” visade han att han behöll sin cineastiska vighet in i det sista, säger Fredrik Sahlin.

Mike Nichols blev 83 år gammal, rapporterar BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.