Björn Kjellman spelar huvudrollen i Delhis vackraste händer. Foto: Jan Danielsson/SVT

”Delhis vackraste händer”: En väckarklocka för den isolerade gubben

Uppdaterad
Publicerad

”En man som heter Ove”-regissören är tillbaka med en ny folkilsk gubbe, denna gång spelad av Björn Kjellman. I nya tv-serien ”Delhis vackraste händer” fortsätter Hannes Holm sin humoristiska genomlysning av den ensamma gubbens tillvaro: ”Han lever farligt – kanske kan serien bli en väckarklocka?”.

På nyårsdagen är det premiär för ”Delhis vackraste händer”, en miniserie i tre delar om den deprimerade Malmö-gubben Göran, spelad av Björn Kjellman.

– Det är en berättelse om en man som sitter fullständigt fast, förklarar Kjellman.

Görans äktenskap tog slut för tio år sen, men han gör inget för att gå vidare. Istället är det pizza och öl, fotboll framför tv:n, självömkan och noll ambitioner medan håret blir tunnare och magen större. När han förlorar jobbet kan livet inte bli mycket sämre.

– Han är en stackare, en man som överhuvudtaget inte reflekterar över var han befinner sig i livet, och inte har några verktyg för att jobba med sig själv, säger Björn Kjellman.

Romantisk komedi för vuxna

Det kan låta som en dålig utgångspunkt för ett drama präglat av humor och värme, men precis som den prisbelönta ”En man som heter Ove” är regissören Hannes Holms ambition att blanda både feelgood och svärta i sin filmatisering av Mikael Bergstrand bästsäljande roman. Själv beskriver han serien som ”en romantisk komedi med mogna människor”.

– Mikael har en väldigt fin humor som inte går att lära ut, den finns bara där. Vi har försökt ta tillvara på det, och samtidigt bygga ut lite mer av kärleken och passionen i boken, säger Hannes Holm.

Den resignerade Göran reser mer eller mindre ofrivilligt till Indien med en vän, och blir plötsligt förälskad. Indien blir en katalysator till förändring i Göran – men går det att börja om på nytt när man en gång gett upp på livet?

– ”Delhi” är inte bara mörk, det finns hela tiden ett komiskt driv. Jag kan sakna det i svensk film ibland, det är som att Moses delat vattnet helt – antingen ska det vara drama eller komedi. Men Hannes är väldigt bra på att berätta allvarliga historier med lätt hand, säger Björn Kjellman.

Foto: SVT

Den nya gubbsjukan

Det är ingen slump att Rolf Lassgårds surgubbe Ove och Björn Kjellmans deprimerade loser Göran påminner om varandra: ”Delhis vackraste händer” och ”En man som heter Ove” utforskar båda ett tema som ligger Hannes Holm varmt om hjärtat:

– Det är berättelser om den svenska gubben. Han fascinerar mig för att han lever väldigt farligt idag, säger Hannes Holm.

Det är männen som blir ensamma på ålderns höst som intresserar Hannes Holm. De som ett helt liv överlåtit den sociala och emotionella kompetensen till fruar och flickvänner, och inte har någon egen emotionell verktygslåda när de blir kvar efter en separation eller ett dödsfall. Istället ger man upp, sluter sig inåt. Blir gubbsjuk, som Hannes Holm kallar det.

– Jag tror att man missuppfattat det här med gubbsjuka – att det handlar om att springa efter yngre kvinnor – jag tror det är vanligare att man liksom torkar ihop mentalt. Det är gubbsjukan för mig, säger Hannes Holm.  

– Jag ser de här gubbarna runt omkring mig hela tiden och blir så ledsen. Jag känner att jag själv som gubbe har en uppgift att hela tiden visa på det här drivet – och det finns i ”Delhis vackraste händer”. Kanske kan serien bli en liten väckarklocka.

”Delhis vackraste händer” har premiär den 1 januari klockan 21.00, i SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.