SVT mötte en glad Paul NJ Ottosson som just fått sin tredje Oscar. Foto: SVT

Paul NJ Ottosson: En jättegrej att få en Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Paul NJ Ottosson fick sin tredje Oscar för bästa ljud i filmen Zero Dark Thirty. Han var mest lycklig för att han fått en Oscar till sin son.

SVT:s Stefan Åsberg träffade en lycklig vinnare efter prisutdelningen.

– När vi vann med The Hurt Locker, då fick vi två Oscars, och då sade min son att det fanns en till mamma och en till pappa – men var är min? Jag har tänkt på det hela tiden. Det är lättare att köpa honom en Lamborghini än att ge honom det här, så det är jättekul att kunna ta hem en till, sade den nöjde vinnaren.

Oscarsgalan

Hur kom det sig att du och Per Hallberg delade priset?

– Det är helt otroligt. Det finns en regel att det måste vara exakt samma antal röster för att vi båda skulle kunna få det. Alldeles innan hade jag frågat en snubbe bredvid mig vad som händer om man får samma antal röster – det var som en föraning av vad som skulle komma!

Du och Ingmar Bergman har tre Oscarstatyetter! Betyder det mycket för dig?

– Ja det gör det. Man jobbar aldrig för att få en Oscar, det är något man får efter att man har gjort jobbet. Det är en jättegrej för att känna att man är på rätt spår med vad man gör. Det är det högsta man kan få i den här branschen.

Vad kommer att hända nu?

– Vi ska på Vanity Fair-festen, hänga lite och träffa lite folk.

När börjar du jobba igen?

– Direkt när jag vaknar i morgon bitti. Jag har möte direkt på morgonen men jag mejlade och sade att jag kanske kommer in lite bakis och lite sen och har frack på mig!

Vad jobbar du på med nu?

– En film där Roland Emmerich är regissör, den heter White House Down, en jättestor fet actionfilm där terrorister tar över Vita Huset.

Har du plats för en fjärde Oscar hemma?

– Ja jag får väl bygga ut någon särskild vrå i huset om det skulle bli så illa!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan

Mer i ämnet