Ur ”Hungry Horse” Foto: Pieter ten Hoopen

Pieter ten Hoopen ber folket om hjälp i nytt filmprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta dokumentärfotografen Pieter ten Hoopen vill följa upp sin filmdebut från i fjol.

Hollandsfödda ten Hoopen har sedan i början av 2000-talet varit bosatt och yrkesverksam i Sverige.

Han har bland annat vunnit Scanpixs stora fotopris och vid ett flertal tillfällen blivit utsedd till Årets pressfotograf. Motiven har inte sällan handlat om krigs- och katastrofområden runt om i världen.

Skildrar fattigdom i USA

Senast har ten Hoopen befunnit sig i USA. Närmare bestämt i den lilla staden Hungry Horse i delstaten Montana.

I början av nästa år kommer hans samlade bilder ut i bokform hos förlaget Max Ström. En bok som skildrar arbetslöshet, droger och fattigdom i staden där fler än var tredje invånare lever under fattigdomsgränsen.

”Det perfekta sättet att uttrycka mig på”

Men Pieter ten Hoopen nöjer sig inte med boken. På en crowdfunding-sajt har han tillsammans med ett produktionsbolag börjat samla in pengar för att kunna göra en film av de människor och historier han mött.

Hur kommer det sig att du har börjat jobba mer med film?

– Jag hade jobbat med min bok sedan 2003. Runt 2010 kände jag att jag inte kom vidare i mitt berättande och ville ta ett nytt kliv för att projektet skulle bli bättre. Det var då jag bestämde att jag ville göra en film och en bok i ett, säger Pieter ten Hoopen.

– I filmen jobbar jag mer traditionellt dokumentärt och boken blir mer som ett tillstånd snarare än ett dokumentärt arbete. Jag kände att det blev det perfekta sättet för mig att uttrycka mig på.

Ett produktionsbolag från New York hörde talas om projektet och ville producera filmen.

– Vi startade ett samarbete för två år sedan och idag befinner vi oss i den sista fasen av filmen.

”Absolut en sorts övergång”

Pieter ten Hoopen debuterade inom filmbranschen i fjol med dokumentären Kitezh­-Vladimirskoe, som premiärvisades på Stockholms filmfestival.

Är det en övergång vi ser?

– Ja det är absolut en sorts övergång skulle jag säga, det har blivit mycket film sista året. Fotografi kommer att finnas kvar för mig men jag siktar på att göra fler filmer och jobbar på ett manus just nu till en långfilm. Man har blivit lite kär i sitt yrke på nytt kan man säga, säger Pieter ten Hoopen.

Vad är filmens styrka i jämförelse med stillbildens?

– Fotografi är en fantastisk form av kommunikation men jag tycker att det kan bli lite endimensionellt. Film har allt och efter så många år inom stillbildsfotografi är det en sån otrolig kick att kunna jobba med film. Man vill utvecklas hela tiden och det kändes kanske naturligt att börja med film.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.