”Pika pika” Foto: TT

Pokémon-film om ”gubbsjuk” Pikachu

Uppdaterad
Publicerad

Spelet som tjusar världen ynglar av sig på filmduken.

Nu ska Pokémonuniversumets mest välkända, gula ansikte spela huvudroll som detektiv. En gubbsjuk detektiv.

Tiden att göra pengar på Pokémonrelaterad kultur är nu. Mobilappen Pokémon go har fler användare än Twitter. Därmed är det officiellt högkunjunktur för de små, japanska digitala monstren från 90-talet.

Den animerade tv-serien om pojken Ash, som letar och finner pokémons (den käraste av dem följeslagaren Pikachu) och tränar dem var dag, hade premiär 1997.

Blir detektiv

När mobilspelet lanserades i början av sommaren drogs från vissa håll slutsatsen att handlingen kanske är lite väl svag att bygga en långfilm på. Men tji fick kritikerna.

Nu får Pikachu nämligen nytt liv, genom en spelfilm riktad till barn. I den är Pikachu en Sherlock Holmes-artad detektiv, och löser mysterium. Den gula varelsen är animerad, men hans motspelare och miljöerna är verkliga. Alltså ungefär som i det populära mobilspelet.

Har mörk röst och gillar kaffe

Den Pikachu som dyker upp i detektivmössa är dock en ny bekantskap, hämtad från ett Nintendo 3DS-spel som lanserades förra året, och inte tv-serien från 90-talet. Sajten Moviezine beskriver detektiv-Pikachu som ”gubbsjuk” med ”mörk röst” som ”gillar kaffe”. Hur barnvänlig barnfilmen blir återstår därmed att se.

Enligt Hollywood reporter är det filmbolaget Legendary som tillsammans med The Pokemon Company som köpt rättigheterna och arbetet med produktionen är tänkt att starta nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.