Regissören Roman Polanski i rätten. Foto: TT

Polanskis utlämning överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Polsk domstols beslut att inte utlämna Roman Polanski till USA överklagas, meddelar Polens justitieminister. Nu riskerar regissören åtal i USA på nytt, efter att ha flytt landet i samband med en dom för sexbrott 1977.

Domstolsbeslutet överklagas nu till Högsta domstolen, och en långdragen juridisk konflikt tar fart på nytt. I höstas beslutade en polsk domare att Polanski inte skulle utlämnas, men nu meddelar landets nytillträdde justitieminister Zbigniew Ziobro att fallet ska tas upp på nytt.

– Jag har beslutat att överklaga till Högsta domstolen, sa Ziobro till Polens statliga radiokanal.

– Om han var en vanlig person, en läkare, doktor, rörmokare, är jag säker på att han hade utlämnats från vilket land som helst för länge sedan, fortsatte Ziobro, som menar att regissörens kändisskap skyddat honom från rättsliga påföljder.

Beskedet kommer efter att Polens nya, konservativa regering tillsatt Ziobro som kombinerad justitieminister och riksåklagare, vilket ger honom en mer direkt kontroll över landets rättsväsende.

På flykt i 39 år

Det har varit många turer kring Roman Polanskis rättsliga påföljder efter att den världskände regissören dömdes för att ha haft sex med en mindreårig flicka i USA 1977. Polanski erkände och spenderade 42 dagar i fängelse, och flydde sedan landet innan rättsprocessen avslutats. Sedan dess har USA krävt att Polanski utlämnas.

Roman Polanski är en av världens mest kända filmskapare, och ligger bland annat bakom ”Rosemarys baby”, ”Chinatown” och ”Repulsion”. Den 82-årige regissören har idag dubbelt medborgarskap i Polen och Frankrike, och spenderar merparten av sin tid i det sistnämnda landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.