Foto: SVT

Politisk videoaktivism ny maktfaktor

Uppdaterad
Publicerad

Klippen är ett sätt att kommunicera budskap på som blir allt vanligare. Kulturnyheterna har träffat videoaktivisterna Malmö revolutionsbyrå som jobbar på att förändra politiken i sitt närområde.

En miljöpartistisk politiker som skrattar och uttalar sig hånfullt om sjuksköterskors löner fångas på film av videoaktivister. Efter att klippet spridits i sociala medier, fick den skrattande politikern ta time out.

-Han uttryckte sig i en rätt så infekterad löneförhandling, och trampade ordentligt i klaveret, berättar Pontus Stenkvist, videoaktivist i Malmö i gruppen Malmö revolutionsbyrå.

Klippet filmades som ett inlägg i debatten Rädda vården i Skåne, och är ett exempel på videoaktivism, som blir allt vanligare. Politiker och etablerade medier lyssnar på de åsikter som får spridning.

-Det här med videoaktivism handlar om att man vill påvisa något eller förändra något vi tycker är fel, säger Hampus Linder, videoaktivist i Malmö och den andra medlemmen i Malmö revolutionsbyrå.

Liksom unga på 1960 och 70-talet uttryckte sitt politiska engagemang genom musik, fester och demonstrationer, så kanaliserar dagens unga ofta sitt politiska intresse genom sociala medier.

Kända videoaktivistklipp är bland andra Pussy Riot i Frälsarkatedralen i Moskva, Koney 2012 och Bianca Kronlöv. Alla går att hitta på till exempel Youtube.

-Den här nätaktivismen är en vidareutveckling av det, där man använder tekniken för att koppla ihop sig med folk på ett mera spontant sätt, säger Nils Gustafsson, forskare kring sociala medier vid Lunds universitet.

Pontus Stenkvist och Hampus Linder sprider sina korta politiska inlägg på youtube, och den som lyckas göra klipp som får stor spridning har makt. Men internet är inte jämlikt och det är långt ifrån alla som kan producera slagkraftiga klipp som påverkar debatten.

– En tanke är att använda oss av crowd-funding, då kan till exempel sjuksköterskor komma till oss med en idé, så att vi på så sätt gör tv åt folket, säger Hampus Linder.

Reporter: Sindra Grahn

Fotograf: Niklas Forshell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.