Robert Mapplethorpe ville ”se djävulen i oss alla”. Foto: Nonstop Entertainment

Porträtt av explicit geni

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären om den kontroversielle fotografen Robert Mapplethorpe utforskar alla nyanser.

Det är alltid tacksamt att dokumentera legender. Stoffet finns redan där. Robert Mapplethorpe var liksom Patti Smiths pojkvän och bodde på Chelsea Hotel redan innan han slog igenom. Senare upptäckte han att han tyckte om män, hittade en rik mecenat och kunde tillbringa all sin vakna tid med att fota och knarka. På 60- och 70-talet när fotografi inte riktigt erkänts som konstform var han banbrytande med grova bilder från New Yorks BDSM-scen. Ett av de mer kontroversiella verken visade ett finger uppkört i urinröret på en penis, ett annat var ett självporträtt av Mapplethorpe med en oxpiska i röven.

HBO-Dokumentären ”Look at the pictures” följer Mapplethorpes liv och verk (i hans fall var de samma sak) via vittnesmål från vänner och bekanta. Från hans första konstexperiment vid universitetet Pratt – där han dödade sin tama apa och använde skallen till en skoluppgift – till hans stora genomslag i konstvärlden, hans tragiska död i AIDS och de kontroversiella utställningar som höll på att censureras av konservativa högerpolitiker. Dokumentären duckar heller inte för att lyfta fram Mapplethorpes osympatiska sidor, som hans förmåga att manipulera människor för sina egna syften. 

Filmrecensioner

”Sex är nog det viktigaste för mig, det är där det fortfarande finns lite magi”, sade Mapplethorpe, men han hade samma perfektionism när han fotade blommor som när han utforskade läderfetishism, sin besatthet av svarta män och när han gjorde kändisporträtt. Han hade uppfostrats som katolik, vilket på många sätt präglade hans verk. I ”Look at the pictures” liknar någon BDSM-ritualen vid den katoliska midnattsmässan och Mapplethorpe såg snarare djävulen som en lekkamrat än en symbol för ondska.

”Look at the pictures” är en egentligen en rätt klassisk dokumentärproduktion, men lyfter tack vare att huvudpersonen var en så pass exceptionell och explicit konstnär.

Mapplethorpe: Look at the pictures

Betyg: 3

Regi: Fenton Bailey, Randy Barbato

Med: Patti Smith, Debbie Harry, Fran Lebowitz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet