Foto: Scanpix

”Propagandafilm för vapenlobbyn”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Sahlin ser Amerikansk dubbelmoral i ultravåldsamma ”Gangster Squad”

I början påpekas att ”Gangster Squad”, somberättar om maffioson Mickey Cohens skräckvälde under sena 1940-talet i LosAngeles, och de poliser som jagade honom, är inspirerad av historiskahändelser, men det här har naturligtvis inget med verkligheten att göra.

Det här är popcornunderhållning marinerad iblod.

Filmrecensioner

Josh Brolins flinthårde snut John O’Mara ären man av det rätta amerikanska virket, en hjälte med plikt, ära och familjensom heliga ledord tatuerade på sin av andra världskriget ärrade själ.

Tillsammans med några få andra hederligakollegor, i ett annars genomkorrumperat polisverk, tar han sig an Cohen somredan i de första scenerna etableras som Hin Håles yttersta hantlangare.

Och man gör det med gammaltestamentlig vrede,utan lagbok men med en religiös övertygelse. Eller som det sägs i den hiskeligt reaktionäratrailern: To save the law: Break it.

Regissören Ruben Fleischer gjorde nyligen ”Zombieland”,som av genreskäl var ännu snaskigare, men eftersom ingen har problem med attman slaktar de som redan är döda, och dessutom har uselt bordsskick, kunde han taut svängarna. Men här är det trots allt människor som lemlästasoch mördas med industriell effektivitet – av polisen. Det gör det hela liteknepigare, det tvingar filmmakarna att tynga ner dialogen med högstämda tal omrätten att ta till vapen mot ondskan.

Det är förvisso bara en serietidningsfilm men den säger ändå en hel del om Hollywoods milt sagtsnåriga relation till alla de massmord som sker med jämna mellanrum i USA. Premiären sköts fram, och filmen klipptes omeftersom den innehöll en skjutscen i en biograf som påminde om verklighetensvansinnesdåd på en biograf i somras. Vilket vittnar om en lätt tragikomiskdubbelmoral.

Massaker i bio – inte bra!

Massaker i casino – helt okej…

Man kan se ”Gangster Squad” som en enda långpropagandafilm för vapenlobbyn NRA. Ja, faktiskt som en illustration av det därfamösa NRA-uttalandet efter den senaste massakern nu i december i Newtown: ”Det enda sättet att stoppa en bad guymed vapen är en good guy med vapen”.

Alltså den våta juridiska dröm som Hollywoodbygger på: att man med sunt förnuft kan urskilja de goda från de onda och sedanmed gott samvete släppa lös helvetet på de sistnämnda.

Det är inget nytt, såklart. Det är en tankesom genomsyrar den amerikanska filmhistorien, men det blir ju aningen merproblematiskt när man försöker applicera samma tanke på verkligheten.

De stora namnen paraderar förbi. Det är braaktörer, de levererar de tajta replikerna med tajming och tyngd, bäst är NickNolte i en liten men gutturalt brummande roll som polischef. Sean Penn gör singangsterledare med nervigt överspel och Ryan Gosling kör sin patenteradevaliumapproach.

När de larmar och går an i den påkostadescenografin är det lätt att få för sig att man ser en bra film men under deextremt få andningspauser som erbjuds mellan alla skottsalvor hinner ändåinsikten ikapp:

Skalar man bort våldet finns ingenting kvar.

Gangster Squad

Betyg: 2

Regi: Ruben Fleischer

Skådespelare: Ryan Gosling, Josh Brolin, Sean Penn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet