Oleg Sentsov och Alexander Kolchenko. Foto: https://www.facebook.com/events/1058095107547415/

Protester mot 20 år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

20 år i fängelse.

Nu hålls flera manifestationer till stöd för den ukrainske filmskaparen Oleg Sentov.

En av dem i Stockholm utanför ryska ambassaden.

Domen mot Oleg Sentsov blir 20 års fängelse för terrorbrott. Enligt rätten ska han ha drivit en terrorcell på Krimhalvön och planerat attacker mot ryska staten.

Bland andra har Amnesty International, Europeiska Filmakademin och Ryska filmförbundet är några av organisationerna som ställt sig bakom Oleg Sentsov, och hävdat hans oskuld.

Protest i Europa

Efter att domen förkunnades på tisdagen hölls flera manifestationer runt om i Europa till stöd för filmskaparen, och för hans landsman Alexander Kolchenko som dömdes till 10 års fängelse.

I Warszawa och i Paris hölls protester mot rättsutfallet. Även i Stockholm initierades en solidaritetsaktion utanför ryska ambassaden.

– Det här är en solidaritetsaktion med två personer som blivit dömda. Domen saknar helt grunder. Det finns inga bevis och inga vittnen, säger Olga Lännevall, en av aktörerna bakom manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.