Foto: TT och spridningskollen.org

Protesterna växer mot Spridningskollen

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer mot film– och tv–bolagens nya tjänst för att kräva pengar av illegala fildelare. 21.000 människor har kontaktat regeringen för att protestera mot Spridningskollen, en filmbolagsknuten tjänst som kräver 2.000 kronor från de som laddat ner film på nätet. Samtidigt anklagar internetoperatören Bahnhof spridningskollen.se för varumärkesintrång.

Genom att skicka en faktura till spridningskollen.se på beloppet 2.000 kronor vill internetoperatören Bahnhof ha ersättning för varumärkesintrång. Bahnhof har registrerat namnet spridningskollen.org och man anklagar film- och tv-bolagens tjänst för att olagligen använda ett varumärke som registrerats av Bahnhof.  

Förutom 2.000 kronor kräver Bahnhof att spridningskollen.se stängs ner. Bahnhofs vd Jon Karlung säger till SVT Nyheter att deras kravbrev ska ses som ett inlägg i debatten.  

Jakten på fildelare

– Vi vill få den här tjänsten stoppad och jag tycker att det är oetiskt att en privat organisation agerar polis. Det är inte privata intressen som ska jaga enskilda människor, säger Karlung. 

Speciell programvara

Spridningskollen använder sig av programvara som identifierar ip-adresser och vilken internetoperatör som tillhandahåller adressen. Därefter vänder de sig till domstol för att få leverantören att lämna ut personuppgifterna och sedan skickas ett kravbrev på 2.000 kronor till den som olagligen spridit eller laddat ner material som ägs av rättighetsinnehavarna. I dagsläget handlar det om omkring 300 titlar. 

Inkassobolaget Gothia Inkasso sköter bevakningen av film och tv–program på uppdrag av rättighetsinnehavarna Scanbox, Noble Entertainment, Atlantic och Crystalis Entertainment i Sverige. 

På sajten spridningskollen.org, som alltså drivs av Bahnhof beskrivs film- och tv-bolagens tjänst som utpressning och på ett formulär på sajten kan man protestera mot regeringen. Karlung menar att frågan borde få större politisk uppmärksamhet. 

– Det finns ett rättsväsende och då ska man använda de kanalerna. Bluffakturor hör inte hemma i en rättsstat.  

Över 21.000 mejl har i dagsläget skickats. Att mejlen registrerats på de olika departementen bekräftas av regeringskansliet.  Mejlet är riktat till justitieminister Morgan Johansson (S) och en fråga handlar om spridningskollen är i linje med regeringens syn på fildelningsfrågan.

Liknas vid utpressning

Morgan Johansson menar att tjänsten är ett privat initiativ som regeringen inte är involverat i och det berör en konflikt mellan två parter och att han som minister inte ska kommentera det.  

– Rättighetshavare har dock rätt att bevaka sina rättigheter och kräva skälig ersättning för olovlig användning av deras skyddade verk. Den som utkräver betalning får om kravet bestrids ta ställning till om man vill ta frågan vidare till domstol och har då som huvudregeln bevisbördan för det som påstås. Rent allmänt är det önskvärt att detta tydligt framgår för den som krävs på betalning. Från regeringens håll har vi i nuläget valt att fokusera arbetet på vad som kan göras för att komma åt omfattande intrång som görs i kommersiell skala, säger Morgan Johansson.

Spridningskollen har också fått kritik från annat håll. I en krönika kallar IDG:s konsumentredaktör Martin Appel tjänsten för ”ett klassiskt exempel på utpressning”.  Piratpartiets partiledare Magnus Andersson uppmanar på sin blogg den som fått ett kravbrev från spridningskollen.se att bestrida fakturan.  

SVT Nyheter söker företrädare för Spridningskollen för en kommentar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på fildelare

Mer i ämnet