Foto: A&E Indiefilms

Recension: Lyckad Disney-terapi i ”Life, Animated”

Uppdaterad
Publicerad

Filmen om den autistiske pojken som använder sig av Disney-filmer för att kommunicera blandar dokumentärt material med animationer. ”Life, Animated” baseras på den bästsäljande boken av pojkens pappa, Ron Suskind, och har prisats på prestigefyllda festivalen Sundance. Kulturnyheternas kritiker Caroline Hainer blir genuint berörd.

Owen Suskind var en söt, glad och rundkindad liten 3-åring som plötsligt slutade prata. Inte bara det, hans motorik försämrades och det blev svårt att få kontakt med honom. De förtvivlade föräldrarna besökte flera doktorer innan ordet ”autism” användes.

Attityden till diagnosen har förändrats sedan dess. I dag vet man att det för autister kan vara ett bra verktyg att koncentrera sig på något, fördjupa sig i ett ämne de behärskar och älskar utan att de för den delen behöver vara ”Rainman”.

Filmrecensioner

För Owen är det Disneyfilmer. De blir dörren in till hans tankevärld och ett sätt för omgivningen att kommunicera med honom, han som tidigare slutat prata.

Owen har memorerat alla Disneyfilmer, han lärde sig läsa med hjälp av eftertexterna. Det finns alltid en film, scen, rollfigur eller en dialog som korresponderar med hans livssituation och gör verkligheten begriplig för honom. Dumbo vid en svår utmaning, Bambi när han känner sig övergiven, Mowgli när han är rädd för att gå till skolan.

Korrelationen mellan Owen och Disneyfigurerna är komplexare än man tror, genom dem kan han också tänka abstrakt.

När hans beskyddande storebror försöker att prata med den numera 23-årige Owen om sex genom Disneyreferenser inser man (och även brodern) att även om Disneyvärlden stöttar Owen så är den också begränsad. Hela livet ryms tyvärr inte i en Disneyfilm.

Filmen består av intervjuer och vardagsliv med Owen och hans familj varvat med oerhört vackra animationer, flera baserade på Owens alter ego som ”vapendragarnas beskyddare”, den som tar sig fram i världen med hjälp av sidekicks.

Det är en rörande film, familjens enorma kärlek är så påtaglig att den går att ta på. Det är också en upplysande film, om en diagnos och ett tillstånd som fortfarande ger upphov till okunskap och förvirring. För trots sitt välbuffrade Disney-skydd så är Owen givetvis inte immun mot livets alla motgångar och sorger.

Men det är sättet han hanterar dem på som gör ”Life, Animated” så vacker. Han kan ta emot styrka från familjen, absolut, och människorna runt omkring honom. Men styrkan inom honom har också kommit från krabban Sebastian, Quasimodo och papegojan Jago. Och vad är det som säger att den styrkan är mindre värdefull eller äkta? 

Life, Animated

I rollerna: Owen Suskind, Walter Suskind m fl

Regi: Roger Ross Williams

Manus: Ron Suskind (Baserad på hans roman ”Life, animated”)

Betyg: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet