”The Amazing Spider Man 2”

Uppdaterad
Publicerad

För stor förhållandefokus och för många spår – Kristoffer Viita blir irriterad av ”The Amazing Spider Man 2” .

Du vet det där paret som gör slut, blir ihop, gör slut och blir ihop igen? Av detta består lejonparten av ”The Amazing Spider Man 2”. Gnällige Peter Parker (Andrew Garfield) kämpar för att hålla sitt superhjälteliv borta från sin relation med kavata Gwen Stacy (Emma Stone) i typ fyra timmar. Snark.

Det börjar förstås rafflande. En flashback där Parkers forskarföräldrar tvingas lämna sin lille son och flyr mördare med hemliga dokument, bara för att störta i ett kapat flygplan. När vi sen träffar Spindelmannen är det i läckert påkostade actionscener där han susar mellan höghus på Manhattan på jakt efter ryske gangstern Aleksei Sytsevich (Paul Giamatti).

Filmrecensioner

Två intressanta anslag som begravs i nästan 90 minuter för att vi måste förstå Parker och Stacys romantiska ambivalens innan trådarna återkopplas. Som publik har vi fått den otacksamma roll som brukar tillfalla bästa vän/vänninna: att leta ursäkter till varför förhållandet ”är värt att rädda” när vi egentligen vill skrika ”gör slut!”.

Men redan halvvägs in i ”The Amazing Spider Man 2” känns det som att titta på fyra filmer samtidigt, utan att förstå vad som står på spel i någon av dem.

Bortsett den grunda kärlekshistorien får vi ursprunget till en av de sämst motiverade skurkarna i det svällande superhjälteuniversumet: Jamie Foxx spelar den mobbade elektrikern Max som förvandlas till den mänskliga elpistolen ”Electro” genom att ramla ned i en tank med elektriska ålar.

Och jag som trodde att det inte gick att kritisera superhjältefilmer för att vara ”overkliga”.

Sedan nystarten har Sony inte ens låtit liket kallna innan sagan startade om på nytt. Att det är sju korta år sedan James Franco spelade Harry Osborn i ”Spider man 3” blir extra bisarrt när Dane DeHaan nu gör samma roll men i ny frisyr.

Av den orsaken – och många fler som jag inte orkar redovisa – är ”The Amazing Spider Man 2” den onödigaste superhjältefilmen du kan se. Åtminstone innan trean har premiär.

Texten har korrigerats, då beskrivningen av Sonys Spider Man-rättigheter inte stämde i en tidigare version.

”The Amazing Spider Man 2”

Betyg: 2

Regi: Marc Webb

I rollerna: Andrew Garfield, Jamie Foxx & Emma Stone

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet