Foto: SVT

Roy Andersson besviken på svenska recensioner

Uppdaterad
Publicerad

Roy Anderssons film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” har hyllats i internationell press och vann Guldlejonet i Venedig. Filmen gick upp på bio här hemma förra veckan och har fått fina betyg även av den svenska kritikerkåren. Men Roy Andersson är inte nöjd.

Det är i SVT-programmet Sverige som sänds i helgen som regissören uttrycker viss besvikelse över att några recensenter tycker att han upprepar sig i sin filmkonst.

– Folk irriterar sig på mig för att jag håller på med den här stilen. Även om det är många bra recensioner denna gång så finns de tendenserna där. Men jag förstår det inte, för alla upprepar sig ju. Mer än vad jag gör egentligen, säger han.

Visa sina muskler                                                   

På frågan om han bryr sig om vad folk skriver svarar han ja.

– För det påverkar ju publiken. Men det är klart, får man så mycket beröm i de stora viktiga tidningarna av världens skickligaste filmkritiker och man får högsta betyg och fantastiska omdömen – det är klart att det kan ju inte några små kritiker i Sverige tåla utan de får försöka visa sina muskler då.

Fick bra recensioner  i Sverige

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin gav filmen en fyra och tycker att Roy Anderssons uttalande är lite märkligt.

– Lite överraskande är det. Den fick ju övergripande bra betyg – även i Sverige, säger han.

I de större tidningarna fick filmen genomgående fyror eller femmor och flera rubriker kallade den för ett mästerverk.

Hynek Pallas i SvD var den enda som gav ett lägre betyg än fyra: en trea (på en sexgradig skala). Han ger inte mycket för Roy Anderssons uttalande.

– Det är en konstig syn, att kritiker i andra länder skulle vara bättre än i Sverige, säger han till Kulturnyheterna och fortsätter:

Fånigt att jämföra nationellt

– Jag ser lika mycket film som kollegor i andra länder. Om Roy Andersson vill göra distinktion mellan enskilda kritiker kan han ju göra det. Men det är fånigt att göra det nationellt. Det finns bra och dåliga kritiker i till exempel USA, liksom det gör i Sverige.

Om det finns kritik i några av de svenska recensionerna som inte den internationella kritikerkåren uppmärksammar menar Hynek Pallas att det inte handlar om att spänna musklerna.

– Det tror jag i så fall är för att vi är mer vana vid Roy Anderssons blidspråk och bekanta med hans material vid det här laget. Vi ser kanske bättre när han börjar upprepa sig och säger samma sak om och om igen under sin estetik.

Se hela intervjun med Roy Andersson i Sverige i SVT1 i morgon kl 19.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.