Så kände Lars-Erik Berenett för rollen som Roland Hassel

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Lars-Erik Berenett blev för många känd som Roland Hassel. Det blev totalt 12 filmer som poliskommissarien, och när Berenett medverkade i SVT:s Go' Kväll 2012 så berättade han bland annat om hur en tidigare roll som kriminell bäddat för jobbet att spela Hassel.

Under onsdagskvällen kom beskedet att skådespelaren Lars-Erik Berenett, 74, gått bort. Många minns hans insatser i flera populära tv-filmer och serier. Den kanske mest kända var som poliskommissarie Roland Hassel i de 12 filmer som gjordes för tv, baserade på författaren Olov Svedelids romaner.

Och när Lars-Erik Berenett var med i SVT:s Go' Kväll, i december 2012, berättade han att skaparen av karaktären Hassel redan innan filmatiseringarna av böckerna gillade idén med Berenett i huvudrollen.

– Han hade sett mig i Spanarna (tv-serie från 1983), där det var en kriminell som jag gestaltade. När han (Svedelid) såg mig där så tyckte han att en polis ska ha litet kriminellt i sig, sade Berenett i tv-programmet.

På SVT-tjänsten Öppet Arkiv finns en samling av de SVT-produktioner där Lars-Erik Berenett medverkade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.