Scen ur filmen ”Den gröna cykeln”. Foto: Scanpix

”Den gröna cykeln” blir Oscarskandidat

Uppdaterad
Publicerad

Haifaa Al Mansours film ”Den gröna cykeln” är Saudiarabiens bidrag till 2014 års Oscars-nomineringar.

”Den gröna cykeln”, eller ”Wadjda” som är den heter på originalspråk, är den första långfilm som spelats in i landet och också den första filmen som regisserats av en kvinna. Något som regissören Haifaa Al Mansour berättat var problematiskt under inseplningen av filmen.

I en intervju med Kulturnyheterna i våras berättade hon att hon periodvis varit tvungen att regissera via walkie talkie instängd i en skåpbil för att inte skapa uppståndelse i det segregerade samhället.

”Autentisk representation av vårt land och kultur”

Ordföranden i den saudiarabiska kommité som nominerat ”Den gröna cykeln” säger att ”vi är stolta över filmen som en autentisk representation av vårt land och vår kultur och är glada över att dess tema mottagits så väl bland publik långt från våra gränser”, skriver The Guardian.

Filmen handlar om en tioårig flicka som ställer upp i en koranreciteringstävling för att få råd att köpa en cykel.

Med filmen ville Haifaa Al Mansour sätta ett mänskligt ansikte på den saudiska kulturen, som hon beskriver som under förändring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.