En korv som vill in i sitt bröd. Foto: SF

”Sausage Party”

Uppdaterad
Publicerad

En infallsrik men i längden tjatigt grabbfrustande animation med galopperande tourette. Fredrik Sahlin uppskattar den uppfriskande ateismen.

Det mest anmärkningsvärda med den här korvfesten är att det är en animerad film som fått en R-rating – det vill säga, alla under 17 år måste gå i vuxet sällskap. I USA vill säga.

Här hemma är det bara 11-årsgräns som gäller – vilket antyder att det förbjudna har med sex att göra, inte våld. Och mycket sexsnack är det, på galopperande tourettenivå. Det är pubertalt, infantilt, i längden rätt krystat men ibland ändå ganska kul.

Filmrecensioner

Fyndigast är den inte alls finkänsliga driften med Israel-Palestina-konflikten – som utmynnar i frejdigt och småbrutalt gaysex mellan en bagel (som låter som en ung Woody Allen men har röstsatts av Edward Norton) och något slags arabisk wrapbröd.

Ett mexikanskt taco får i sin tur lesbisk feeling med ett kurvigt korvbröd.

Spelplatsen är till största del en mycket välsorterad livsmedelsaffär där alla varors högsta önskan är att bli utvald av gudarna för att få uppgå i en himmellik tillvaro man kallar ”Ovan där”. I klartext innebär det att bli plockad från hyllan av en kund och tagen ut ur affären.Vad de inte vet är att de sedan kommer att bli styckade, skalade, rivna och uppätna. Eller dragna i någon av ”gudarnas” rövar. Det är nämligen inte bara maten som är besjälad här, utan även pappersrullar och annan förbrukningsmaterial.

Styckets skurk är exempelvis en riktig ”douchebag”, alltså verkligen en douchbag, vilket tydligen är en slags renlighetsartikel som kvinnor kan använda för att skölja underlivet med.

Den driftige wienerkorven Barry får nys om att det inte existerar något ”Ovan där” och försöker få de andra varorna att inse fakta. Det vill säga avsäga sig sin religion; inse att efter döden existerar bara döden, och istället leva för nuet.  Alltså en uppfriskande ateistisk sensmoral i en genre som annars brukar vara marinerad i andlighet av olika slag.

Men så är det i och för sig fel att kalla ”animerat” en genre. Det är en teknik, som Hollywoods jättebebis Seth Rogen (”På smällen”) och hans posse av polarn Per-typer, har använts sig av för att ge oss en infallsrik, men i längden påfrestande grabbfrustande snuskfest.

En film vars hela poäng är att svära i kyrkan, eller snarare säga ”knulla” i barnfilmsmiljö, bör vara kortare än 90 minuter. Mycket kortare.

På filmdatasajten IMDb kan man med fördel roa sig med att klicka på länken Parental guide för att ta reda på vilken grad av sex, våld och svordomar en given film har. Här finns mycket prudentligt uppställt vad som kan tänkas uppröra och när det gäller ”Sausage Party” nämns filmens klimax där en massa matvaror har orgie. Det påpekas helt korrekt att sexet inte är speciellt explicit ”eftersom det utövas av mat”…

Man kan också läsa att vi under filmens gång får höra tre ”Cunt”, 40 ”Shit”, två ”Pussy”, fem ”Ass”, nio ”Asshole”, ett ”Damn”, ett ”Hell” och hela 130 ”Fuck”.

Bara det faktum att någon faktiskt har suttit och räknat alla svordomar är egentligen roligare än filmen i sig.

”Sausage Party”

Betyg: 2

Regi: Greg Tiernan

Röster: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet