Filmen ”Även de döda har ett namn”, om Ship to Gaza, anmäls till DO. Foto: TT

Ship to Gaza-film anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Även de döda har ett namn”, om Ship to Gaza, visas i skolor i Göteborg.

Det har Judiska församlingen kritiserat, och anmält till Skolinspektionen.

Dokumentären ”Även de döda har ett namn” följer barnläkaren Henry Ascher under sommaren 2011, då svensk-norska Ship To Gaza försöker avsegla från den grekiska hamnen Pireus, med förnödenheter till Gaza.

Kulturförvaltningen i Göteborg har tidigare beslutat att filmen ska visas för niondeklassare och gymnasieelever i undervisningssyfte.

Fall för DO

Fel, tycker Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, som kritiserat filmen för att vara antisemitisk och krävt att den upphör att visas för eleverna.

Nu har kritiken resulterat i en anmälan till Skolinspektionen, som i sin tur överlämnat ärendet till Diskrimineringsombudsmannen (DO). DO har dock beslutat sig för att inte ta upp ärendet.

Riskerar att skapa intolerans

Det är judiska församlingen i Göteborg som anmäler filmen.

”Som motivering för anmälan vill vi framhålla att filmen innehåller inslag som kan tolkas antijudiskt och som riskerar att få effekter i förhöjd intolerans mot i synnerhet judiska skolbarn och mot judar i det svenska samhället generellt”, skriver de i sin anmälan.

Regissören av ”Även de döda har ett namn”, Bo Harringer, har tidigare sagt till Kulturnyheterna att filmen inte är objektiv för att den följer barnläkarens perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.