Dokumentärregissören Laura Poitras och visselblåsaren Edward Snowden. Foto: TT

Snowden-regissören stämmer USA

Uppdaterad
Publicerad

50 gånger har hon stoppats på flygplatser runt om i världen.

Nu har Laura Poitras, regissören bakom dokumentären om Edward Snowden fått nog – och stämmer amerikanska staten.

”Det kan helt enkelt inte tolereras i en demokrati”, säger hon.

I vintras vann Laura Poitras en Oscar för dokumentären ”Citizenfour”. Filmen handlar om NSA-skandalen 2013, och visselblåsaren Edward Snowden.

Filmen börjar med att Poitras 2013 kontaktas av Snowden, som erbjuder sig att delge regissören information om att amerikanska underrättelsetjänsten, tillsammans med andra länder, bedriver olaglig övervakning.

Förhör och handfängsel

Nu rapporterar Laura Poitras att hon mellan 2006 och 2012 har stoppats i passkontroller på flygplatser under resor till eller från USA ett 50-tal gånger.

Regissören beskiver det som ”Kafkaliknanade trakasserier”, och stämmer amerikanska staten, uppger The Guardian.

Enligt Laura Poitras har det ofta rört sig om timmar i säkerhetskontroller innan hon har tillåtits att påbörja en flygresa. Vid flertalet tillfällen ska hon ha fått sitt bagage och framförallt sin elektroniska utrustning konfiskerad och undersökt i veckor. Hon lär också ha fått besked om att hennes namn står med på en så kallad no fly-lista, och gripits med handfängsel. 

”Trakasserier vid gränserna”

I samband med händelserna arbetade Laura Poitras med en film om Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Nu kräver Pointras att få ta del av all dokumentation som rör gripandena och förhören med henne. Annars blir det domstolsförhandling.

”Jag gör den här anmälan gör att regeringen använder amerikanska gränser för att kringgå lagen. Det ska helt enkelt inte tolereras i en demokrati. Jag gör också den här anmälan för att alla de mindre kända människor som blivit offer för åratal av Kafkaliknande trakasserier vid gränserna. Vi har rätt att få reda på hur det här systemet fungerar och varför vi har blivit måltavlor”, säger hon i ett officiellt uttalande enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.