Steven Spielberg Foto: TT

Spielberg varnar för judehat

Uppdaterad
Publicerad

När Hollywoodregissören Steven Spielberg besökte Krakow för ett möte med överlevande från Förintelsen, höll han ett tal där han varnade för växande antisemitism.

Steven Spielberg talade under gårdagen på plats i Polen, med anledning av att det är 70 år sedan fångarna i nazisternas utrotningsläger Auschwitz befriades.

– Om du är jude i dag, eller om du är vem som helst som tror på religionsfrihet och frihet att uttrycka sig fritt, vet du att i likhet med många andra grupper möter vi återigen intoleransens ständigt återkommande demoner, sa han i sitt tal till de överlevande.

Auschwitz befrielse 70 år

”Påminn varandra”

”Schindler's list”-regissören varnade för att antisemitismen nu breder ut sig, bland annat på Facebook, och för att det finns växande krav på att ”förvisa judar ur Europa”.

– Det mest effektiva sättet vi kan bekämpa denna intolerans och hedra de som överlevde och de som omkom är att påminna varandra att göra vad de överlevande redan gjort, komma ihåg och aldrig glömma, avslutade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet