Roger Karlsson, nominerad till Bästa statist, och Fanny Petterson, nominerad i kategorin Rising star. Foto: Statistföreningen

Statister tackas på egen guldgala

Uppdaterad
Publicerad

Statister får alldeles för lite kredd i filmbranschen, tycker Statistföreningen.

I morgon håller de en egen gala. ”Filmerna skulle ju bli tomma utan statister” säger Peter Petterson, regissör och manusförfattare.

Imorgon håller Statistföreningen i Guldtackegalan, en sorts alternativ spin-off på Gulbaggegalan. Bland annat ska 2014 års bästa manliga och kvinnliga statist utses av produktionsbolag.

I gengäld får statisterna själva utse vilket produktionsbolag som varit bäst – och vilket som varit sämst – i sin behandling av statister.

Peter Pettersson, regissör och manusförfattare, är ansvarig för galan.

Om man vinner Bästa statist – vad är det egentligen man gjort bäst?

– De som vinner har varit lätta att arbeta med och haft en positiv inställning. Det är inte nödvändigtvis den som varit med i flest produktioner, men å andra sidan – har man varit med i 500 grejer är man nog ganska duktig.

Skådespel helt oviktigt

Det gäller alltså inte alls bra skådespeleri? Vad är det man varit duktig på?

– Nej, man behöver absolut inte vara skådespelare för att vara en bra statist. En bra statist bör kunna lyssna på vad en regissör säger. Så att man inte går åt höger istället för åt vänster, eller har på sig färgglada ballonger när man ombetts ha svart kostym. Man ska vara lätt att samarbeta med helt enkelt.

När statisterna själva ger pris till produktionsbolagen gäller samma kriterier, det vill säga att man under året har varit lätt att ha att göra med.

– Filmbolag får priset för att ha gett bra information till statisterna, och sett till att det finns dricka på plats och sådant. Men information är viktigast! Många yngre produktionsbolag har ett jättebra sätt att se på statister: De är noga, håller tät kontakt, informerar i god tid, ser till att de har alla förutsättningar. Men andra är mycket sämre, säger Petterson.

”Åtta-nio timmar för en biobiljett”

Får statister för lite kredd i allmänhet?

– Ja, det tycker jag! Det vore ingen dum idé att prisa dem på Guldbaggegalan. Filmerna skulle ju bli tomma utan statister. Det är också viktigt att statister får betalt – många gett bort åtta-nio timmar och får bara en biobiljett. Vi tycker man ska ha en rimlig ersättning, kanske en tusing om dagen?

Varför finns det ett pris för bästa manliga och ett för bästa kvinnliga statist – är det någon skillnad på prestationerna?

– Nej, jag vet inte varför det är uppdelat. Det kanske är tradition från till exempel Guldbaggegalan. Jag kan tänka mig att man vill uppmärksamma en av varje för jämställdhetens skull? Men jag tycker inte att det är okej – kön spelar ju ingen roll. Det borde ändras... Vi ändrar det till nästa år! Det gör vi faktiskt, säger Petterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.