Skådespelarna David Fukamachi Regnfors och David Dencik (vid pianot) tillsammans med statister under inspelningen av filmen ”Gentlemen”. Foto: TT

Statisterna i bakgrunden – även på galan

Uppdaterad
Publicerad

Den troligtvis största gruppen inom svensk filmindustri kan inte vinna en guldbagge. Det finns nämligen inget pris för bästa statist.

I sina tacktal brukar guldbaggevinnarna nämna bland andra teamet bakom kameran, manusförfattarna, producenterna och familjen.

Sällan nämns den grupp som antagligen är störst inom filmbranschen: Statisterna. En grupp som inte heller har någon chans att vinna den förgyllda insekten.

Guldbaggen 2015

Nomineras nu

Det här har Statistföreningen tagit fasta på och delar varje år ut sin egen utmärkelse, Guldtackan, för bästa insats under statiståret.

Just nu pågår nomineringsarbetet då produktionsbolagen får föreslå juryn namn bland de runt 1.000 statisterna i Sverige.

När priset delades ut ifjol, för tionde året i rad, vann statisterna Joakim Guttman och Birgit Westring utmärkelsen.

Räknar med Roy

– De som vinner brukar ha mycket jobb och vara trevliga mot andra statister. Det är också guld värt, säger Tommie Hansson på Statistföreningen.

Den 21 mars äger årets Guldtackegala rum. Men redan ikväll, under Guldbaggegalan, hoppas Tommie Hansson att pristagarna ska göra som Roy Andersson gjorde när han fick sin guldbagge för några år sedan och även tackade statisterna.

– Vi räknar med att han kommer att göra det ikväll också. Han är en av dem som verkligen är vänlig mot oss statister, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2015

Mer i ämnet