Henry Morgan (David Dencik) och Maud (Ruth Vega Fernandez) i Mikael Marcimains ”Gentlemen” som inleder Stockholms filmfestival. Foto: Nadja Hallström © 2014 B-Reel

Stockholms filmfestival firar 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades programmet till 2014 års upplaga av Stockholms filmfestival. Festivalen inleds med Europapremiären av Mikael Marcimains filmatisering av Klas Östergrens roman ”Gentlemen”. Marcimain är även en av de regissörer som gästar festivalen.

Bland gästerna finns också Roy Andersson som tilldelas Bronshästen i kategorin Stockholm Visionary Award. Hans senaste film, den flerfaldigt prisbelönta ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” har Nordenpremiär på festivalen. Gästar gör även regissören Mike Leigh som i samband med premiärvisningen av hans senaste film ”Mr.Turner” kommer att tilldelas en bronshäst i kategorin Lifetime Achievement Award.

Större spridning

I år finns 201 filmer från 60 olika länder representerade i programmet. Stort fokus läggs på brasiliansk film i ett samarbete med Cinema do Brasil. Sex brasilianska filmer kommer att visas och besökarna får även möjlighet att träffa regissörerna. Årets så kallade ”spotlight” går under rubriken HOPE som syftar till att lyfta fram kvalitetsfilmer med lyckliga slut.

Stockholms filmfestival 2014

– Filmen har aldrig varit så stor som nu i den bemärkelse att det är fler som intresserar sig för film och att det går att se på så många plattformar. Digitaliseringen har gjort att vi lyckats nå ut ännu bättre med kvalitetsfilm. Sektionerna på Stockholms filmfestival har blivit ännu fler. Förut fanns ju inte Asian Images eller Latin Vision, med tiden har vi lyckats omfatta ännu fler landområden, säger Stockholm filmfestivals chef Git Scheynius.

Könsfördelningen blir viktigare

Git Scheynius säger att man alltid tänkt mycket på könsfördelningen bland de regissörer som finns representerade på festivalen men att det har kommt att betyda allt mer på senare år.

– Jag har alltid tänkt på det men jag trodde ju att det skulle jämna ut sig allt eftersom, men det gjorde det ju inte. För tio år sedan så fick jag nog och då bestämde vi oss för att göra något åt det. Det var då vi satte ihop långsfilmsstipendiet som sponsrar kvinnliga regissörer, det är ett stipendium på 5,6 miljoner per film som vi ger ut. Vi tittar på varje projekt vi hittar med en kvinnlig regissör, vilket innebär ett stort jobb. Men vi kvoterar inte, alla filmer som finns i programmet är där för att de håller en väldigt god kvalitet. Vi har 61 filmer med kvinnliga regissörer, det är betydligt mer än någon annan festival har.

Hur märker man av 25-årsjubileumet?

– Jag tycker att vi har ett festprogram i år. Vi har det hittills största programmet med 201 filmer från 60 länder. Det brukar annars vara från 50 länder så det märks en stor geografisk spridning. Kvalitetsmässigt så är det kanske vårt bästa program. Vi har alla prisvinnare inne från de största festivalerna från Cannes, Berlin, Venedig, Saint Sebastian, Toronto och Sundance, så vi har verkligen toppat programmet i år. Vi har fler regissörsbesök än någonsin i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2014

Mer i ämnet