Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

”Vuxna är rädda för precis allt”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Suzanne Osten har varit barnfilmsambassadör för Svenska filminstitutet (SFI) i snart två år. Hon är kritisk till vad som görs för svensk barnfilm idag och menar att det helt saknas ett nationellt nav som samlar arbetet med svensk barnfilm.

Under sitt uppdrag som barnfilmsambassadör har regissören Suzanne Osten rest runt i Sverige för att samtala om barnfilm. Hon har märkt av en splittring mellan vad barn och vuxna vill.

– När jag reser runt blir jag beklämd över vuxnas oro, de är rädda för precis allt. Samtidigt är barnpubliken hungrig efter starka berättelser. Men det är ett så himla stort gap mellan vad vi påstår att vi gör för barn och vad vi faktiskt gör för barn, säger Suzanne Osten.

”Ett strukturellt problem”

Svenska filminstitutets vd Anna Serner menar att SFI gör mycket för barnfilm idag, men framhåller att det kan göras mer.

– Jag tror att det handlar om barns ställning i samhället, det är inte barnfilmen som har låg status utan det känns som att barn och ungas berättelser och deras roll i samhället har låg status. Det är ett strukturellt problem som vi försöker ta oss an på olika nivåer, säger Anna Serner.

SFI arbetar nu med en plan för hur de kan lyfta barnfilm framöver. Målet är att det ska finnas lärarpedagoger inom film och att filmkunnighet ska vara en del av läroplanen år 2025.

– Vi har satt ett långt mål, för det här är långa politiska processer. Under tiden kommer vi jobba med att höja kvaliteten och för att stödja barnfilmsberättelser, säger Anna Serner.

”Det är orättvist”

Suzanne Osten lyfter fram flera lokala engagemang som fokuserar på just barnfilm men menar att det skiljer sig mycket runt om i landet.

– Det saknas ett nationellt nav som stöttar, stimulerar och ger incitament till orter som inte ligger lika långt fram, det är orättvist helt enkelt. Svenska filminstitutet är bra på att stödja de redan duktiga tycker jag, men mindre bra på att sprida film och filmkunnighet till blinda fläckar, säger Suzanne Osten.

Estetik viktigt för barns utveckling

Suzanne Osten tycker att det är viktigt att barn kommer i kontakt med estetik redan när de är unga, för att kunna lära sig och utvecklas. Hon anser att ett problem är att man skiljer på utbildning och kultur, att det inte finns något samarbete med hur man jobbar med film och barn i skolan.

– Varför har man inte filmkunskap på schemat? Konstområdet är det enda där vi kan utveckla vår fantasi. Det är fritt skapande, säger Suzanne Osten.

Hon har kontaktat kulturminister Alice Bah Kuhnke för att lyfta de här frågorna till en högre nivå och påbörja en dialog om svensk barnfilm.

I mars går Suzanne Ostens period som barnfilmsambassadör ut och då kommer SFI inte att tillsätta en ny extern ambassadör. Istället kommer rollen tillsättas internt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.