Joel Kinnaman och Noomi Rapace medverkar i Daniel Espinosas ”Child 44”. Foto: TT

Svenska ”Child 44” floppar i USA

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Espinosa, Joel Kinnaman och Noomi Rapaces senaste Hollywood-äventyr går hundratals miljoner back.

Trots superstjärnor som Tom Hardy och Gary Oldman lyckas den svenske regissören Daniel Espinosa inte locka biopubliken med sin senaste film ”Child 44”. Enligt siffror från Deadline Hollywood har det historiska dramat om en seriemördare i Sovjet dragit in 27 miljoner kronor under sina första två veckor.

Ett katastrofresultat: Filmen, med svenska stjärnor som Noomi Rapace och Joel Kinnaman i rollerna, har kostat mer än 400 miljoner kronor att producera.

Superhjältar har tagit över

Enligt filmtidningen Variety är ”Child 44” ett symtom på ett växande problem inom den amerikanska filmindustrin, där tyngre dramer för vuxenpublik inte har en chans att hävda sig i vågen av superhjältefilmer och blockbusters. Istället är det tv-serier som ”House of cards” och ”Game of thrones” som har blivit den nya hemvisten för djuplodande karaktärsporträtt och manus.

Kylig kritik

Deadline Hollywood går på en annan linje och lyfter istället fram det faktum att filmen fått ett snittbetyg på 25 av 100 från kritikerna. ”Ett tydligt njet. Det är dags att dra kritlinjer runt ”Child 44”:s kropp”.

Även från SVT:s filmkritiker blev det kalla handen.

– Espinosa och manusförfattaren Richard Price har kort sagt klämt ur sig en halvbakad sak där vare sig brottsintrigen eller kalla kriget-scenariot ges tillräckligt utrymme för att engagera. Alls, skriver Fredrik Sahlin, som ger filmen en tvåa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.