Svenska Oscarsvinnare genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen är det dags för den 89:e upplagan Oscarsgalan. Sverige har hela fyra chanser att kamma hem Oscarstatyetter i år och faktum är att vi har varit mycket framgångsrika även tidigare. Totalt har vi haft 76 svenska Oscarsnomineringar genom alla tider varav 22 har lett till vinster. Här är alla vinnare.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman i rollen som Paula Alquist i Gasljus (till höger). Foto: Wikimedia
Oscarsgalan 2017

Ingrid Bergman vann totalt tre Oscarsstatyetter under sin skådespelarkarriär. Hon vann Bästa kvinnliga huvudroll två gånger, dels för rollen som Paula Alquist i Gasljus 1945 och för rollen som Anna Koreff i Anastasia 1957. Hon vann även Bästa kvinnliga biroll 1975 för sin roll som den blyga svenska missionären Greta Ohlsson i filmatiseringen av Agatha Christies deckare Mordet på Orientexpressen.  

Ingmar Bergman

Regissören Ingmar Bergman tillsammans med skådespelarna till filmen Så som i en spegel. Foto: TT

Ingmar Bergman vann kategorin Bästa utländska film hela tre gånger. Den första gången var för Jungfrukällan 1961, vilken följdes upp av Såsom i en spegel som vann 1962 och slutligen fick han en Oscar för Fanny och Alexander 1984. 

Paul Ottosson

Paul Ottosson när han vann en Oscar i Bästa ljudredigering 2013 för ”Zero dark thirty”. Foto: TT

Ljudteknikern Paul Ottosson vann två Oscarsstatyetter 2010 för filmen The Hurt Locker, en i kategorin Bästa ljudredigering och en i kategorin Bästa ljud (tillsammans med Ray Beckett). 2013 kammade han också hem vinsten i kategorin Bästa ljudredigering för Zero Dark Thirty, en vinst som han delade med svensken Per Hallberg och hans kollega Karen Baker Landers som vann för Skyfall.  

Per Hallberg

Per Hallberg och Karen Baker Landers under Oscarsgalan 2013. Foto: TT

1996 vann Per Hallberg (tillsammans med Lon Bender) en Oscar i kategorin Bästa ljudredigering för Braveheart och 2008 vann han (tillsammans med Karen Baker Landers) i samma kategori för The Bourne Ultimatum. 2013 fick Per Hallberg och Karen Baker Landers dela sin vinst för Skyfall med svensken Paul Ottosson (som vann för Zero Dark Thirty) i kategorin Bästa ljudredigering. 

Sven Nykvist

Filmfotografen Sven Nykvist. Foto: TT

Filmfotografen Sven Nykvist belönades med två Oscarsstatyetter under sin karriär, båda fick han för filmer där han samarbetat med Ingmar Bergman.  I kategorin Bästa foto vann han 1974 för Viskningar och rop och tio år senare, 1984, vann han för Fanny och Alexander. 

Alicia Vikander

Alicia Vikander under Oscarsgalan 2016. Foto: TT

2016 vann Alicia Vikander en Oscar för Bästa kvinnliga biroll för sin tolkning av Gerda Wegener i The Danish Girl. 

Anna Asp och Susanne Lingheim

Anna Asp vann Bästa scenografi för Fanny och Alexander 1984. Jan Malmsjö och Ewa Fröling i Fanny och Alexander till vänster. Foto: TT

Scenograferna Anna Asp och Susanne Lingheim vann en Oscar 1984 för deras arbete med Fanny och Alexander i kategorin Bästa scenografi.  

Arne Sucksdorff

Arne Sucksdorff. Foto: TT

Under Oscarsgalan 1949 vann  Arne Sucksdorff en Oscar för filmen Människor i stad i kategorin Bästa kortfilm.  

Malik Bendjelloul

Malik Bendjelloul under Oscarsgalan 2013. Foto: TT

2013 vann Malik Bendjelloul en Oscar i kategorin Bästa dokumentär för Searching for sugar man om musikern Sixto Rodriguez.  

Marik Vos-Lundh 

Scenografen och kostymtecknaren Marik Vos-Lundh vann en Oscar 1984 i kategorin Bästa kostym för Fanny och Alexander. 

Olle Nordemar

Olle Nordemar tar emot sin Oscarsstatyett som han har fått med posten. Foto: TT

På Oscarsgalan 1951 tilldelades Olle Nordemar en Oscar i kategorin Bästa dokumentär för Kon-Tiki, en film om upptäcktsresaren Thor Heyerdahls expedition 1947. 

Tom Rolf 

Klipparen Tom Rolf vann tillsammans med Glenn Farr, Lisa Fruchtman, Stephen A. Rotter och Douglas Stewart en Oscar 1984 i kategorin Bästa klippning för filmen Rätta virket. 

Ulla-Britt Söderlund 

Kostymdesignern Ulla-Britt Söderlund vann en Oscar 1976 tillsammans med Milena Canonero för Stanley Kubricks Berry Lyndon.  

Greta Garbo 

Greta Garbo i filmen Marie Walewska från 1937. Foto: TT

Greta Garbo var nominerad till fyra Oscars i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för filmerna Anna Christie (1930), Romantik (1930), Kameliadamen (1938) och Ninotchka (1940). Men tyvärr blev det aldrig någon Oscarsvinst för Garbo. 1954 tilldelades hon däremot en Heders-Oscar med motiveringen: ”For her unforgettable screen performances”.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet