Foto: TT

Svensken fanatisk tv-serietittare

Uppdaterad
Publicerad

I snitt följer svenskarna tre serier men ganska många klarar av fem. Hela 20 procent är så rädda för spoilers (att någon avslöjar innehållet) att de undviker sociala medier.

Det är Samsung som ställt frågor till tv-tittarna i fem europeiska länder, däribland Sverige. Det är tydligt att många väljer tv-serie utifrån vad som är ”rätt”, vilket i praktiken betyder att omtalade serier lockar mest. Därefter vill man kunna prata om serien med vänner och familj.

Tre serier är alltså normen men 15 procent svarade att de klarar av att hålla fem eller fler bollar i luften samtidigt. Svensken är också väldigt hänsynsfull på området. 79 procent svarar att de aldrig skulle avslöja vad som händer i en tv-serie för den som inte sett den.

Medier

”Games of Thrones” populärast

Men de pågående omvälvningarna inom tv-branschen påverkar i hög grad även serierna. Det är inte längre de traditionella bolagen som gör de populäraste titlarna och i dag styr inte tablåerna på samma sätt som förr.

Ett exempel på tv-branschens omvälvning är förstås världens populäraste serie, ”Games of Thrones”, som produceras av kabel- och nät-tv-bolaget HBO.

Tio gånger mer

– Det produceras 10 gånger mer tv i dag än för 10 år sedan och konkurrensen och utslagningen är mycket hårdare, säger Kjell Häglund som driver sajten tvdags.se.

Fakta: Så ser vi serier

55 procent går över till en ny serie så fort en annan är avslutad. 22 procent blir stressade om någon stör när de tittar på favoritserierna. 16 procent blir arga.

36 procent bryr sig inte om något händer deras favoritkaraktär. 10 procent svarar däremot att det påverkar deras humör positivt om det händer karaktären något bra.

Det framgår inte riktigt hur en tv-serie definieras i undersökningen. Är en dokusåpa en tv-serie? Eller en mattävling? För många är definitionen en klassisk dramaserie eller sitcom och just nu toppar följande tittartoppen i tablålagd tv:

* ”Downton Abbey” (SVT1)

* ”Halvvägs till himlen” (TV4)

* ”Dicte” (TV4)

* ”Friday night dinner” (SVT1)

* ”Greys anatomy” (Kanal 5)

Källor: Samsung och MMS /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet