”Tar en till mörkare platser”

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska popgruppen Suede var några av 1990-talets största profiler under den så kallade ”Britpop-eran”. Nu är bandet är aktuella med filmen och skivan: ”Night Thoughts”. Kulturnyheterna träffade Suede-sångaren Brett Anderson och basisten Mat Osman som besöker Göteborgs filmfestival.

– Jag tror att filmen är mycket mörkare än skivan. Den tar en till mörkare platser och det är mer obekvämt. Men det är en fri tolkning, säger Suede-sångaren Brett Anderson när vi möter honom under Göteborgs filmfestival, där han och basisten Mat Osman är på plats inför visningen av filmen med samma namn som skivan.

Återförenades efter sju år

Brittiska popgruppen Suede bildades för 27 år sedan och slog igenom under tidigt 1990-tal med hits som ”Animal nitrate” och ”Beautiful ones”. Låtar som blev uppmärksammade för sina vardagsrealistiska sångtexter, sitt moderna sound, men blev också snabbt förknippat med termen ”Britpop”. Något som de själva aldrig velat etikettera sig som, men som media gjorde ett stort nummer av, menar Mat Osman, basisten i Suede. 

Men när bandet återförenades 2010, efter att ha gått isär 2003, på grund av att som de själva beskriver det ”underpresterat musikaliskt”, så har två nya album producerats tillsammans med bandets gamla producent Ed Buller: ”Bloodsports” som kom 2013 och ”Night Thoughts” som släpptes för några veckor sedan.

Ratar musikvideos

Men istället för att göra vanliga musikvideor som brukligt görs för att lansera skivan, så har de valt att göra en konstnärlig musikfilm den här gången.

– Musikvideor är som dåliga reklamannonser. 95 procent av alla våra är helt otittbara, säger Anderson.

– Eftersom alla låtar på skivan inte är indelade i enskilda spår, utan går in i varandra som en enda lång ljudmassa, så fick vi en ganska filmisk känsla och därav kom idén, säger Osman.  

Vandrar baklänges

Filmen är ett samarbete med NME-fotografen Roger Sargent, som regisserat filmen. Han har fritt fått tolka skivans innehåll och har gjort en dialoglös berättelse som vandrar baklänges. Det är historia om en man som begår självmord som skildras, samtidigt hela skivan spelas upp i filmen.

– Vi lät Roger ha fria tyglar rakt igenom hela den här processen. Om någon av oss i bandet hade synpunkter på något, så sa vi bara: ”det är din vision, det är din idé.”

Mat Osman och Brett Anderson som bägge fyller 49 år i år och som båda är föräldrar idag, har låtit föräldraskapet och familjelivet inspirera till musiken på den nya skivan:

– Det är många teman på skivan som kretsar kring familj, föräldraskap, död och förlust och regissören hade precis förlorat sin mamma och samtidigt blivit en pappa och jag tyckte han gjorde skivan rättvis genom sin berättelse, säger Brett Anderson.

Spelar bakom bioduk

När nu Suede åker runt och turnerar med filmen och skivan, så står bandet bakom en bioduk och spelar musiken live under spelningarna:

– Det är inte det enklaste sättet att göra en konsert på. Att spela i 45 minuter bakom en skärm där man inte ser publiken. Men på ett befriande sätt så jobbar man hårdare för att komma runt det, säger basisten Mat Osman.

Men när musiken inte längre handlar om att ligga på topplistor, så har en ny möjlighet öppnats upp för Suede. Att utforska det konstnärliga och att förvalta sitt eget arv:

– Det känns som på 1990-talet igen, när allt var riktigt spännande och man inte riktigt visste vart man var på väg, rent kreativt. Så vad vi har gjort är något kompromisslöst och som uppskattats av folk. Så nu vill jag bara ta det ännu längre, säger Brett Anderson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.