”Terminator: Necrophilia”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas filmrecensent Kristoffer Viita ser hur en gammal klassiker väcks till liv för att skändas.

Vi lever i nekrofilins tidsålder och den senaste klassikern att dammas av och skändas är ”Terminator”. Det är egentligen helt naturligt nu när artificiell intelligens verkar troligare än på 80 och 90-talet. I ”Terminator Genisys” är jag tyvärr för upptagen med alla kullerbyttor i olika tidsrymder för att ens hinna oroa mig.

Allt börjar hyfsat lovande i skit-framtiden där maskinerna förslavat mänskligheten och John Connor (Jason Clarke) leder den mänskliga rebellrörelsen mot en sista offensiv. Sedan går ”Genisys” all-in meta och begraver sig i sin egen mytologi. Precis som i James Camerons första film skickas en mördarrobot från framtiden (en datoranimerad ung Arnold) tillbaka till 1984 för att mörda Sarah Connor (Emilia Clarke). Alltså modern till John. Och precis som i originalet skickas människosoldaten Kyle Reese (Jai Courtney) tillbaka i tiden för att rädda Sarah. Efter det blir det lite svårt att förstå vad som händer, men alla ”varför?”, ”vad?” och ”huh?” besvaras med repliker som ”Jag har miljoner frågor till dig också men just nu måste vi sticka!”.

Filmrecensioner

Flera av T1 och T2:s ikoniska scener samplas eller plankas rakt av på ett sätt som överskrider all charmig självdistans. Deprimerande nog är de nostalgiska iscensättningarna ”Genisys” enda behållning. Idén är väl att introducera ”Terminator”-världen för en yngre publik (vilket märks på det barntillåtna våldet) genom en slags revisionism av grundstoryn. Men frågan är om kidsen kommer fatta vad som händer.

Både förflutet och framtid skrivs raskt om och någon har skickat fler Terminatorer genom tid och rum. En T-1000 av flytande stål och en ny modell med typ samma förmågor men som består av metalliskt pulver. Tillsammans med en trofast Terminator T-800 (gammal mänsklig Arnold) reser Connor och Reese i tiden igen, till 2017 där en ny app ska lanseras som hotar att utplåna mänskligheten.

Ja, titeln ”Genisys” visar sig vara ett nytt, töntigare, namn för Skynet – det militäriserade AI som enligt profetian i ”Terminator 2” utlöser det missilregn och bringar fram domedagen. ”Genisys” kan länka ihop mobil, surfplatta och laptop online men används också ”av militären”. Appen marknadsförs som ”revolutionerande” år 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet