Ur dokumentären ”Lost in La Mancha” från 2002.

Terry Gilliam ger inte upp Don Quixote-film

Uppdaterad
Publicerad

Filmskaparen och Monty Python-medlemmen Terry Gilliam har försökt göra sin filmversion av Cervantes klassiker i 13 år men misslyckats gång på gång. Nu försöker han igen.

Terry Gilliam, känd för filmer som ”Brazil”, ”De 12 apornas armé” och ”The Imaginarum of Doctor Parnassus”, säger i en intervju att han ska göra ett nytt försök att filmatisera sin version av Cervantes Don Quixote.

– Det blir väl sjunde gången nu, kanske är det lucky seven, säger regissören enligt the Guardian.

Projektet har levt sedan 1999 men kantats av olyckor och haft svårt med finansiärer.

Inspelningsplatsen sköljdes bort

Första försöket att spela in ”The Man who Killed Don Quixote”, som är filmens titel, var 1999. Men då den franske skådespelarnestorn Jean Rochefort, som skulle spela huvudrollen, fick diskbrock och stora delar av inspelningsplatsen dessutom spolades bort i ett oväder avbröts projektet.

Detta skildras i dokumentärfilmen ”Lost in La Mancha” från 2002.

2008 gjordes nästa försök och då hade Johnny Depp, som var tänkt att gestalta Sancho Panza, bytts ut mot Ewan McGregor. I rollen som riddaren själv hade Jean Rochefort ersatts med Robert Duval.

Men även den produktionen gick i stöpet. Terry Gilliam var dock fast besluten att det ändå skulle bli en film.

– Jag vill bara göra filmen nu så att jag kan lämna den bakom mig, säger Terry Gilliam till filmsajten Comingsoon.net.

Vilka som ska spela i den nya filmen, om den blir av, är inte klart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.