Den upproriska trefingersgesten inspirerad av Hungerspelen har förbjudits av thailändsk militär. Foto: TT/pressbild

Thailändare grips för Hungerspelgest

Uppdaterad
Publicerad

Den upproriska trefingersgesten i Hungerspelen oroar Thailands militärjunta. Visningar av den nya filmen stoppas och ungdomar grips när de håller upp tre fingrar.

– Hon greps framför biografen Siam Paragon eftersom hon gjorde en regeringskritisk gest flera gånger, säger överste Kittikorn Boonsom vid Bangkok-polisen till AFP, om ett av de många gripanden som gjorts i veckan.

– Hon kan komma att föras till en militärbas för attitydjustering.

Ställer in visningar

Liksom i Sverige och många andra länder går den senaste Hungerspelen-filmen, ”The hunger games: Mockingjay – part 1”, nu upp på thailändska biografer. Men på grund av den spända situationen ställer en del biografer in visningar av filmen, rapporterar AFP.

Militären tog makten i Thailand i maj i år. I väntan på en återgång till demokrati har den infört bitvis mycket hårda undantagslagar. Exempelvis är det förbjudet att samla fler än fem personer för att prata politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.